Επικαιρότητα

H Toυρκία στο μάτι του κυκλώνα

Μια ακόμα θανατηφόρα έκρηξη τάραξε την πρωινή βόλτα ξένων και ντόπιων στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, είναι γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης για τους τουρίστες καθότι εκεί βρίσκονται, το Μπλε Τζαμί και η Αγία Σοφία. Γύρως στις 11 π.μ την Τρίτη, 12/01/2016, άντρας ζωσμένος με εκρηκτική ύλη ανατινάχθηκε ακριβώς ανάμεσα στα δυο αξιοθέατα προκαλώντας το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 14.

Η επίθεση αυτοκτονίας φέρεται πως έγινε σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές από άντρα, 27 ετών, συριακής καταγωγής, μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Το γραφείο μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης δηλώνει πως τον είχε εγγράψει στους καταλόγους της, μόλις μια βδομάδα πριν, χωρίς όμως να υπάρχει καμία υποψία περί τρομοκρατίας, καθότι δεν βρισκόταν σε καμία από τις διεθνή λίστες τρομοκρατίας. Η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο έντεκα ατόμων, 10 εκ των οποίων ήταν γερμανοί τουρίστες και ένας περουβιανής καταγωγής. Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν κάτοικοι Νορβηγίας, Περού, Ν. Κορέας και Γερμανίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκρηξη, φωτιά ξέσπασε σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στη συνοικία Μαλτεπέ, εγκλωβίζοντας εργάτες οι οποίοι ωστόσο απεγκλωβίστηκαν άμεσα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σίγουρος δεσμός ανάμεσα στα δύο γεγονότα, οι τουρκικές αρχές δε θεωρούν πως συνδέονται άμεσα.

Η θανατηφόρα έκρηξη προκάλεσε ως ήταν αναμενόμενο έντονη αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση και ξεκίνησε ένα κύκλο εικασιών περί «στοχευμένης επίθεσης» κατά Γερμανών πολιτών. Ωστόσο, τόσο οι τουρκικές όσο και γερμανικές αρχές με τις οποίες συνεργάζονται δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πως η επίθεση είχε ως στόχο γερμανούς πολίτες. Από το πρωί και έπειτα οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση «σκούπα» σε ολόκληρη την Τουρκία, θέτοντας 68 άτομα με υποψίες συσχετισμού με το ΙSIL (ισλαμικό κράτος Λιβάνου) υπό κράτηση. Ανάμεσα στους υπόπτους, βρίσκονται και τρεις εθνικιστές, ρωσικής καταγωγής, ως πιθανά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, πέντε άτομα ωστόσο έχουν συλληφθεί ως άμεσα συνεδεόμενοι με το ISIS και την επίθεση της Τρίτης.

2444007

Πρόκειται για την τρίτη σε σειρά θανατηφόρα επιθέση σε τουρκικό έδαφος από το καλοκαίρι και έπειτα. Τον περασμένο Ιούλιο 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σούρουτς, λίγα χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβρη, 102 άτομα έχασαν τη ζωή τους ύστερα από διπλή βομβιστική επίθεση. Η επίθεση της Τρίτης έρχεται να προσθέσει στον αριθμό θυμάτων που τους τελευταίους μήνες δείχνει όλο και να ανεβαίνει. Παρότι, το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ακόμα «διεκδικήσει» την κηδεμονία και αυτής της επίθεσης, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν πως σύντομα θα το κάνει. Επιθέσεις αυτοκτονίας, σε μεγάλα πλήθη, σε ώρες αιχμής είναι κάποια απ’τα μόνιμα χαρακτηριστικά των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Γιατί όμως η Τουρκία έγινε για μια ακόμη φορά στόχος; Η απάντηση αυτού του ερωτήματος μόνο σε εικασίες θα μπορούσε να στηριχθεί αυτή τη στιγμή. Σε εικασίες βέβαια έχουν στηριχθεί κατα καιρούς πολέμοι ολόκληροι, συνεπώς νομίζω πως θα είμαστε ασφαλείς να κάνουμε ακριβώς το ιδίο και εμείς, εικασίες δηλαδή. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί, πολλές φορές τους περασμένους μήνες και από την στιγμή που εισήλθε στην «Διεθνή Συμμαχία κατά του ISIL», ότι δεν κάνει ότι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει. Μάλιστα για πολλούς μήνες κυκλοφορούσαν φήμες πως το Ισλαμικό Κράτος συναντούσε μια κάποιου είδους «ανοχή» από τις τουρκικές αρχές και χρησιμοποιούσε το τουρκικό έδαφος για να μεταφέρει πετρέλαιο και όπλα. Κατηγορίες, που φυσικά παρέμειναν ψίθυροι και ποτέ δεν πήραν επίσημο χαρακτήρα. Μετά από την επίθεση στο Παρίσι τα πράγματα «έσφιξαν» κάπως, με την Αμερική να ζητά ξεκάθαρα από την Τουρκία να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση στον αγώνα κατά του ISIS. Από το Νοέμβρη του 2015 και έπειτα λοιπόν η Τουρκία έχει ενισχύσει τον αγώνα της με την επιπρόσθετη αποστολή μαχητικών και ίσως θα έλεγε κανείς με μια σχολαστικότερη περίφραξη των συνόρων της και την απαγόρευση εισροής εφοδίων από και προς το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως το Ισλαμικό Κράτος έχει ξεκινήσει αντίποινα κατά του τουρκικού κράτους, ούτως ή άλλως δεν πρόκειται για το μόνο ανοιχτό μέτωπο που έχει αφήσει η Τουρκία, μην ξεχνάμε πως ύστερα από 2ετή ανακωχή με την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, τον Οκτώβριο του 2015, η ανακωχή αυτή διεκόπη, με τον βομβαρδιμό κουρδικών θέσεων από τουρκικά αεροσκάφη.

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι πως, η Τουρκία βρίσκεται στη μέση του κυκλώνα, και πως μάλλον θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί για πολλούς λόγους, ορατούς και μη. Μια τελευταία παρατήρηση θα μπορούσε να γίνει ως προς την κράτηση τριών ρώσων εθνικιστών και την χλιαρή επιβεβαίωση της είδησης από Μόσχα. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας παραμένουν σε τεντωμένο σκοινί και συνεχίζουν κάνουν την υπόλοιπη διεθνή σκηνή ιδιαίτερα άβολη.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Μελίνα Ζαχαρία