Ποιος-πού-πότε-γιατί

Ποιος είναι εκεί;

Ποιος είναι εκεί;

Η προφανής απάντηση σε μία τέτοια απορία είναι η ερώτηση "Πού;" Η δε προφανής απάντηση σε μία τέτοια απορία είναι η απάντηση "Εκεί". Μία απάντηση που αναπόφευκτα θα μας οδηγήσει και πάλι στην προφανή ερώτηση "Πού;" Τότε η απάντηση έχει δύο προφανείς επιλογές. Είτε να εμμείνει στην προαναφερθείσα "τοποθέτησή" της (βλ. "Εδώ") είτε να επαναπροσδιορίσει την τοποθέτησή της.

Στην προσπάθεια της να διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη απάντηση δεν έχει παρά να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της. Έτσι θα σκαρφιστεί ένα σωρό απαντήσεις, όπως "Στο μπάνιο", " Στη γραμμή", "Στο θυροτηλέφωνο", "Απέναντι". Διαφορετικά θα θέσει νέα ερωτήματα, όπως "Εσύ πού λες;", "Τώρα δε σου 'πα;", "Ξέρω γω;", που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν την ερώτηση σε νέες περιπέτειες ανασύνταξής της. Μία σπανιότερη εκδοχή, είναι η απάντηση μέσω ερώτησης, με μία κάποια δόση ειρωνείας και την κατά περίπτωση χρήση του "Ε", όπως "Στο μπάνιο;", "Στη γραμμή;" "Ε, στο θυροτηλέφωνο;", "Ε, απέναντι;" Η εκδοχή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε ηλικίες 13-28 χρονών και στόχο έχει την ευρύτερη κατοχύρωση του προσώπου στην κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή η ερώτηση λογίζεται αυτόματα ως απάντηση.

Αν η απάντηση που έλαβε είναι καταφατική ("Στο μπάνιο"...) μία προφανής απόκρισή της θα είναι "Εγώ". Αν από την άλλη η απάντηση είναι ερωτηματική ("Εσύ πού λες;"...) μία προφανής αντίδραση είναι να σκεφτεί πως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και να μη συνεχίσει τη συζήτηση. Επειδή όμως την τρώει η περιέργεια, θα καταλήξει να θέσει εκ νέου τον προβληματισμό της. Έναν προβληματισμό που είναι καταδικασμένος να καταλήξει σε μία από τις προηγούμενες αποκρίσεις (απάντηση/ερώτηση). 

Οπότε και πάλι είτε θα ικανοποιηθούμε με την απάντηση είτε θα θέσουμε μία νέα, πιο καλοσχηματισμένη ερώτηση, η οποία θα μας οδηγήσει και πάλι στον ίδιο φαύλο κύκλο μέχρι να πάρουμε την  απάντηση που θα μας ικανοποιήσει, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι "Εγώ".

Καινούργιες απορίες τότε θα ξεπηδήσουν στο μυαλό μας. "Ποιός εγώ;" Που θα δώσουν τροφή σε νέες απαντήσεις, που και πάλι θα ακολουθούν το δίπολο κατάφαση ("Εγώ") / ερώτηση ("Εσύ ποιός λες;").

Όταν η απορία πάρει την απάντηση που αρχικά αποζητούσε, κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει χώρο σε μία νέα σειρά ερωτήσεων, αυτή τη φορά από την πλευρά του ερωτηθέντα ("Εσύ ποιός είσαι;"...), που με τη σειρά τους θα ακολουθήσουν τα ίδια βήματα.

Τελικά, ίσως όλα αυτά να περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση και να έπρεπε απλώς να είχα απαντήσει εξ αρχής "Εγώ".

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Γρηγόρης Χατζάκης