Photo of the Day

30 Οκτωβρίου 2014

Tomas van Houtryve

"Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς όταν πετούν τα drones; Τα drones μπορούν να να χρησιμοποιηθούν ως αόρατα παρατηρητήρια στον ουρανό. Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο για επιτήρηση. Στις 17 Ιουνίου του 2004, ένα drone κατευθυνόμενο από τη CIA έριξε πυραύλους κατά ύποπτου μαχητή στο Πακιστάν. Έκτοτε, το μυστικό πρόγραμμα πρόγραμμα της CIA έχει στοιχίσει πάνω από 2000 ζωές. Τα drones μπορούν να περιφέρονται στον ουρανό, υπομονετικά, καταδιώκοντας στόχους για ώρες. Συχνά κατευθύνονται από σημεία μακριά από το πεδίο μάχης. Οι επιθέσεις τους έχουν χτυπήσει ακόμα και γάμους και κηδείες. Μερικές φορές η ταυτότητες των στόχων είναι άγνωστες στους χειριστές των drones. Οι στόχοι μπορούν να επιλεχθούν βάση αυτού που λένε συμπεριφορά - υπογραφή. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πως θα κρινόταν η ζωή σου αν το μόνο αποδεικτικό στοιχείο έρχεται από βίντεο γυρισμένο από ψηλά στον αέρα. Μπορούν οι χειριστές βίντεο να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων που προσεύχονται και μια που κάνει yoga;
Ποια είναι η δική μου συμπεριφορά - υπογραφή; Φαίνεται ύποπτη;"

Όταν ανακοινώθηκαν νέα για επιθέσεις με drones (μη επανδρωμένα/τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη), ο φωτογράφος Tomas van Houtryve άρχισε να ανησυχεί για τις κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνολογίας αυτής.

Τον Οκτώβρη του 2012, μια επίθεση με drone στο βορειοανατολικό Πακιστάν σκότωσε μια 67χρονη γυναίκα ενώ μάζευε μπάμιες έξω από το σπίτι της. Σε μια ενημέρωση που έγινε το 2013 στην Ουάσινγκτον, ο 13χρονος εγγονός του θύματος, Zubair Rehman, μίλησε σε μια ομάδα πέντε νομοθετών. "Δεν αγαπώ πλέον τους γαλάζιους ουρανούς. Για την ακρίβεια τώρα προτιμώ τους γκρι ουρανούς. Τα drone δεν πετάνε όταν οι ουρανοί είναι γκρι."

Το έργο του φωτογράφου, “Blue Sky Days”, εξερευνά τις δυνατότητες των drones. Εδώ βλέπουμε μαθητές στην αυλή του σχολείου τους στην κομητεία El Dorado της Καλιφόρνιας. Περισσότερες εικόνες από τη σειρά εδώ.

[Κωνσταντίνος Τσακμάζ]

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine