Εκδηλώσεις

Αναξιόπιστες Αστικές Μαρτυρίες: Το "Kακό Παιδί" των Τεχνών

από kaboomzine

Μεσημέρι Πέμπτης βρεθήκαμε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7, στο Βοτανικό.

Σε αντίθεση με την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη νωθρότητα της οδού Πύδνας, ο δημιουργικός αναβρασμός μέσα στο κτίριο  υπενθύμιζε -και στον πλέον αφηρημένο παρείσακτο- ότι το ίδιο βράδυ εκκρεμούσαν τα εγκαίνια μιας νέας έκθεσης· το όνομα αυτής, BAD PAINTING | Αναξιόπιστες Αστικές Μαρτυρίες.

10

Θα πρέπει να φανταστεί κανείς το ΒΕΤΟΝ7 ως ένα τραπέζι διαλόγου, με το Contemporary Art Showcase Athens να αναλαμβάνει το στήσιμο και τον συντονισμό του διαλόγου ανάμεσα στους ζωγράφους Αριστομένη Θεοδωρόπουλο, Λυκούργο Πορφύρη, Κωνσταντίνο Λιανό και Δημήτρη Xoυρδάκη.

Τέσσερις νέοι ζωγράφοι λοιπόν στην Αθήνα της κρίσης - διαφορετικές προσλαμβάνουσες, κατευθύνσεις, στιλιστικές επιρροές και προσεγγίσεις, η διαφορετικότητά τους αποτυπώνεται στην ίδια την εκάστοτε επιλογή εικαστικής φόρμας, ένα κράμα που περνά από την street art στον εξπρεσιονισμό και την φλαμανδική σχολή.

2

8

Στο επίκεντρο η εμπειρία της καθημερινότητας εντός αστικού περιβάλλοντος και πολιτισμικού πλαισίου, με τους καλλιτέχνες να προσέρχονται στον διάλογο ειλικρινείς κι ασυμβίβαστοι- η αλήθεια του καθενός από τους τέσσερις αποτυπώνεται στον καμβά ως λειτουργικό απότοκο της ίδιας της αστικής εμπειρίας.

4

Η επίγευση που απομένει από την εμπειρία της επίσκεψης στην έκθεση έχει πράγματι την μπερδεμένη αίσθηση του αέρα της σύγχρονης πόλης. Παράλληλα, οι σαφείς προβληματικές που αναπτύσσονται από τα έργα των τεσσάρων τροφοδοτούν την σκέψη και περαιτέρω προβληματισμό αφήνοντας, ωστόσο, τις απαντήσεις στην αμφισημία της προσωπικής αντίληψης και ανάγνωσης του επισκέπτη.

6

Στον χώρο μας υποδέχτηκε ο James Συμπούρας, επιμελητής της έκθεσης και μέλος του Contemporary Art Showcase Αthens. Για τον James, η έκθεση αυτή είναι μεταξύ άλλων ένας τρόπος η ζωγραφική, το "κακό παιδί" των τεχνών αυτή την εποχή, να συζητηθεί ξανά - ένα όχημα για την ανάπτυξη εκ νέου ενός κριτικού διαλόγου γύρω από αυτήν.

16

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο James μας μιλά τόσο για την λογική πίσω από την δημιουργία της έκθεσης όσο και για το Contemporary Art Showcase Athens στο οποίο συμμετέχει ενεργά, ενώ ένας εκ των τεσσάρων καλλιτεχνών, ο Λυκούργος Πορφύρης μας αναλύει το έργο του Εurope after the rain and before the wave:

 

INFO
BAD PAINTING | Αναξιόπιστες Αστικές Μαρτυρίες
Επιμέλεια: Contemporary Art Showcase Athens
Καλλιτέχνες: ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ
Διάρκεια: 23 Απριλίου – 6 Μαΐου 2015
Εγκαίνια: 23 Απριλίου 2015 | 20.00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-20.30 | Σάββατο 14.00-18.00 | Κυριακές κλειστά
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7: Πύδνας 7, (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός
Τηλέφωνο: 210-7512625

+ Το event της έκθεσης στο Facebook

---

Φωτογραφίες & Βίντεο: Έλενα Νασσάτι

Επιμέλεια άρθρου: Βαγγέλης Δαρούσος

19

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine