Μουσική Συνεντεύξεις

Φοίβος Δεληβοριάς: μικρή γεύση μιας μεγάλης συνέντευξης

Βίντεο-Μοντάζ: Λουκάς Παλαιοκρασάς

Οπερατέρ- φωτογραφίες: Έλενα Νασάτι

 

Στο Kaboom θεωρούμε τον Φοίβο Δεληβοριά έναν από τους σημαντικότερους έλληνες τραγουδοποιούς της εποχής μας, αν όχι τον σημαντικότερο.

Κατά κάποιο τρόπο, μεγαλώσαμε σε βιωματική αλληλεπίδραση με τα τραγούδια του: η ποιητική τους μας άγγιζε, και μας αγγίζει, βαθιά. Xτισμένη με τα υλικά που κι εμείς οι ίδιοι παρατηρούσαμε γύρω, υλικά μιας πραγματικότητας φτιαγμένης από αδέσποτους σκύλους Βαγγέληδες στο Κολωνάκι, .mp3, δρόμους της Αθήνας, ψάχναμε το μέλλον απ΄το παρελθόν.

IMG_0027_2

Παράλληλα είχαμε, τα τελευταία χρόνια, παρατηρήσει μια ριζοσπαστικοποίηση στον δημόσιο λόγο του, μια όλο και πιο ενεργή παρέμβαση στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, πράγμα που βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον. Γιατί η στάση του, χωρίς να είναι στρατευμένη ή κομματική, ήταν αμιγώς πολιτική, στραμμένη, δηλαδή, προς τον πολίτη και τη συλλογικότητα.

Βλέπαμε επίσης, όμως, ότι όλος αυτός ο πλούτος σπάνια εξεταζόταν στις διάφορες συνεντεύξεις του. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως το εξαιρετικό αφιέρωμα στους τραγουδοποιούς του Νίκου Κυπουργού· το σύνηθες όμως ήταν να τον ρωτούν "Ποια είναι η Κική;" ή "Υπάρχει στ' αλήθεια ο Πατώκος;", αποφεύγοντας να μπουν σε ζητήματα ουσίας.

IMG_0074_2

Αυτό ακριβώς το κενό θελήσαμε να καλύψουμε.

Προσπαθήσαμε -και πιστεύουμε πως το καταφέραμε σε έναν βαθμό- να του πάρουμε μια συνέντευξη που να φωτίζει τα κρυφά στοιχεία της δημιουργίας του, τις καταβολές του και την ειλικρινή στάση του απέναντι στον κόσμο.

Aπό τότε έχουμε στρωθεί στη δουλειά και σήμερα σας δίνουμε μια πρόγευση για τα όσα θα ακολουθήσουν, με το απόσπασμα αυτό που ο Φοίβος μας μιλάει για τις επιρροές του.

_MG_0036_2

 

 

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine