Εκδηλώσεις

Ο συγγραφέας Φιλήμονας Πατσάκης μιλάει για την ιστορία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας

από kaboomzine

Συχνά θέτεις στον εαυτό σου την ερώτηση: Γιατί γράφω; Από ανάγκη έκφρασης; Από μια ματαιόδοξη αίσθηση μιας αβέβαιης συνέχειας; Για να ξορκίσω την καταδίκη σε θάνατο, η οποία αποτελεί έναν αδιαπέραστο ορίζοντα; Αν αποβάλλω την προφανή απάντηση «όλα αυτά μαζί», νιώθω στο βάθος μία ένταση. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να αναδείξει, όσο μπορεί και όσο φτάνει ο λογισμός μου, τη δυνατότητα της ελευθερίας να προσδιορίσει τους όρους της ζωής (...)

Ο Φιλήμονας Πατσάκης, συγγραφέας των παραπάνω γραμμών που προέρχονται από την εισαγωγή του Ας ξαναχτίσουμε τους ανεμόμυλους-Λογοτεχνία και αυτεξούσιο (εκδόσεις Εξάρχεια, 2016), παραδίδει μια σειρά σεμιναρίων στον κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66 στα Εξάρχεια), με θέμα την ιστορία της λογοτεχνίας. Η ύλη ξεκινά από τον Μεσαίωνα και φτάνει μέχρι και τον υπαρξισμό του Camus, περνώντας από πολύ ενδιαφέρουσες ενδιάμεσες στάσεις όπως ο Θερβάντες, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, αλλά και οι μηδενιστές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων, που ξεκινούν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου και μετά συνεχίζουν κάθε 2η Τρίτη μέχρι τις 23 Μαίου, αρχίζοντας αυστηρά στις 8 μμ.

1ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ. ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΥΘΩΝ
2o ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΕΜΠΕΛΕ-ΔΑΝΤΗ. ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΥ
3o ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ. ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ, ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ
4o Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ
5ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ
6o ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ
7o ΡΩΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (σε δύο μαθήματα)
9ο ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ
10o Ο ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΜΥ

Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια μπορείτε να βρείτε στο σχετικό event στο facebook.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine