Μουσική Συνεντεύξεις

Oι Calexico απαντούν στον Γ.Ραουζαίο!

από kaboomzine

Οι Calexico απαντούν συλλογικά στις ερωτήσεις του Γιάννη Ραουζαίου για το περιοδικό Kaboom!

***

Νομίζω πως είστε πολύ οικείοι με το ελληνικό ακροατήριο, καθώς επισκέπτεστε την χώρα μας συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια.Πώς νιώθετε σχετικά με αυτή την ξεχωριστή σύνδεση;

Ήταν, και είναι ακόμα, κάθε φορά, μια έκπληξη όταν το ακροατήριο δείχνει αγάπη για την μουσική σου. Ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κοινό είχε αγκαλιάσει τον ήχο του Black Light, τόσα χρόνια πριν, έχει αποτελέσει για εμάς μια διαρκή έμπνευση που μας κάνει να συνεχίζουμε.

Η μουσική σας έχει περιγραφεί στο παρελθόν ως "μαύρη ήπειρος". Ποια είναι η ιδέα αυτών των μαύρων άκρων που οι στίχοι σας και ο ήχος αντανακλούν;

Η ζωή είναι γεμάτη, με καλά και κακά. Πόσο άδικο θα ήταν για όλα μας τα συναισθήματα αν αφήναμε την στενόχωρη πλευρά απέξω, την τραγική πλευρά..;

Θα το εκτιμούσα ειλικρινά πάρα πολύ αν μου λέγατε λίγα πράγματα σχετικά με την εμπειρία σας στο "Giant Sand".

Είχαμε να παίξουμε με κάποιους εξαιρετικούς μουσικούς και συνθέτες του "Giand Sand": Victoria Williams, Pappy Allen, Matt Ward και Brokeback για να αναφέρω μερικούς, πόσω μάλλον η φοβερή συνεργασία που είχαμε με τους Lisa Germano και OP8 project. Ο Howe είναι ένας φοβερός μουσικός και ποιητής και συνεχίζει να εμπνέει.

Ποιο είναι το νόημα των συνόρων;

Ο υπέροχος σαν κρύσταλλο ήχος στο άλμπουμ The edge of the sun φανερώνει ένα υψηλό επίπεδο μουσικής εμπειρίας σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές της δουλειάς σας. Θα θέλατε να μου μιλήσετε λίγο γι αυτό το άλμπουμ;

Ο Sergio Mendosa λειτούργησε ως πραγματικός σπινθήρας σε αυτό το άλμπουμ! Η εμπειρία του Μεξικού, όπως και το γεγονός ότι το μιξάρισμα του δίσκου έγινε στην πόλη Τούσον με τον Craig Schumacher, μας έσπρωξαν σε μέρη άγνωστα μέχρι τότε- και αυτό είναι πάντα ένας στόχος μας όταν φτιάχνουμε έναν νέο δίσκο.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους Takim;

Γεμάτη χαρά! Όλοι διασκεδάσαμε πολύ, ήταν μία τρομερά θετική εμπειρία.

Οι Calexico έχουν να κάνουν με τα σύνορα. Τα σύνορα δεν εκφράζουν μόνο την ταυτότητα ενός ανθρώπου αλλά επίσης διαιρούν! Πείτε μου την ιδέα σας για τα σύνορα, τώρα που στην Ευρώπη ύπαρχει μία προσφυγική μετανάστευση και μία τεράστια συζήτηση, ειδικά εξαιτίας του πολέμου στην Συρία.

Να τα ξεφορτωθούμε! Ποιο είναι το νόημα των συνόρων; Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες πρέπει να ξεπεράσουν την άποψη πως το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο απο την άλλη πλευρά του φράκτη.

Τι είναι για εσάς η μουσική; Ήχοι και εικόνες που περιγράφονται ως ένα μακρύ ταξίδι ή κάτι ακόμα πιο μυστικιστικό;

Η μουσική σίγουρα είναι μαγεία και μυστήριο αλλά είναι επίσης και σκληρή δουλειά, κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα αν θες να γίνεις καλός, όπως ακριβώς και σε κάθε τι άλλο.

All you need is Love

Θα θέλατε να μου πείτε για την συνεργασία σας με τους Arcade fire το 2007;

Υπήρξε πολύς αμοιβαίος σεβασμός και θαυμασμός, ήταν μεγαλειώδες να ερμηνεύεις το τραγούδι τους και μετά να κάνεις περιοδεία υποστηρίζοντας το άλμπουμ Suburbs.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια αυτή την στιγμή;

Να τελειώσουμε την περιοδεία, να περάσουμε λίγο αναγκαίο χρόνο με τις οικογένειες μας στις γιορτές και μετά να κάνουμε κάποιες ηχογραφήσεις.

Τι θα θέλατε να πείτε για την εμπειρία της αγάπης; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση με την οποία τελειώνω τις συνεντεύξεις μου τα τελευταία 27 χρόνια.

Η αγάπη είναι ένα υπέροχο πράγμα το οποίο κάθε πλάσμα που αναπνέει μπορεί να κάνει.  Η αγάπη είναι ο νικητής των συνόρων, της θρησκείας και των πεποιθήσεων. All you need is Love.

***
*Την συνέντευξη μετέφρασε από τα αγγλικά η Μάρα Κτενά.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine