Εκδηλώσεις

Εκδήλωση: η πολιτική δράση των γυναικών στην Παλαιστίνη

από kaboomzine

Τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου του Ιλινόις το βιβλίο της Sophie Richter-Devroe Women's political activism in Palestine. Peacebuilding, resistance, and survival. Στις σελίδες του, η συγγραφέας εξετάζει τους διάφορους, κυρίως ανεπίσημους τρόπους, με τους οποίους οι γυναίκες στην Παλαιστίνη συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή και αναπτύσσουν πολιτική δράση.

Η έμφαση που δίνει η συγγραφέας στην «ανεπίσημη» πολιτική, δηλαδή στις πρακτικές που δεν αναφέρονται και δεν σχετίζονται άμεσα με τους κεντρικούς πολιτικούς θεσμούς, ούτε καταγράφονται από αυτούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρώτον, γιατί μέσω των ανεπίσημων δικτύων τους, όπως οι κύκλοι του καφέ και των κοινωνικών επισκέψεων, οι γυναίκες, αντιμέτωπες με πολλαπλές μορφές καταπίεσης, βρίσκουν ευέλικτους τρόπους να αντισταθούν, να εκφραστούν και να ζήσουν. Δεύτερον, γιατί η εστίαση στο πέραν-του-κρατικοθεσμικού, συνεπάγεται μια ολόκληρη μετατόπιση του πρίσματος μέσα από το οποίο σκεφτόμαστε την πολιτική. Απαντώντας σε κλασικές φιλελεύθερες αντιλήψεις για την πολιτική, όπως αυτή του Χάμπερμας, που μπαίνει ρητά στο στόχαστρό της, η Richter-Devroe μάς καλεί σε μια φαινομενολογία του πολιτικού που αρνείται ότι τα πάντα μπορούν να επιλυθούν μέσω ενός ιδεατού διαλόγου και επικεντρώνεται στην πάλη εντός της καθημερινότητας και μέσω της καθημερινότητας.

Την Πέμπτη 10/1 και ώρα 20:30, το περιοδικό Κιουρί@ διοργανώνει μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο και θα γίνει διάλογος με τη συγγραφέα. Η βιβλιοπαρουσίαση θα λάβει χώρα στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13), ενώ θα ακολουθήσει χαλαρό ποτό.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine