Εκδηλώσεις

Θέατρο OLVIO: Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα

από kaboomzine

Το Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα (πρωτότυπος τίτλος: Sei personaggi in cerca d'autore) είναι το διασημότερο ίσως θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1921. 

Καλούμαστε να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες έξι χαρακτήρων που εισβάλλουν στις πρόβες ενός θιάσου ζητώντας εναγωνίως από τον σκηνοθέτη να ανεβάσει ως θεατρική παράσταση την ιστορία τους, την οποία περιγράφουν ο καθένας από τη δική του σκοπιά. 

Θέατρο μέσα στο θέατρο (θα μπορούσαμε μάλιστα να προσθέσουμε άλλη μια επανάληψη σε αυτή τη λούπα), λοιπόν. Πράγμα που μας φέρνει στο μυαλό το γνωστό πια σήμερα παιχνίδι με τη φόρμα, που αυτές τις μέρες το θυμηθήκαμε λόγω του Birdman ή παλιότερα λόγω της Συνεκδοχής Νέα Υόρκη. Ο Πιραντέλο το κάνει ήδη από το 1921. 

Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αποκαλύψει ότι η ιδέα για το εν λόγω έργο τού ήρθε όταν αποφάσισε να παρατήσει τη συγγραφή μιας ιστορίας που δούλευε εκείνον τον καιρό. Καθώς όμως οι ήρωες είχαν ήδη δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό του, κατά κάποιον τρόπο ένιωθε ότι ζούσαν μια αυτόνομη, δική τους ζωή, ότι αξιώναν να υπάρξουν.

Αυτό είναι το έργο το οποίο διαλέγει ο ηθοποιός 'Αγγελος Καλίνογλου (τον είδατε να παίζει στον Συνένοχο Θεατή) για να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, σκοπεύοντας να αναδείξει την -κυριολεκτικά- υπαρξιακή αγωνία των προσώπων του κειμένου (την αγωνία τους, δηλαδή, να υπάρξουν)  και να θέσει σε δοκιμασία το θέατρο ως εκφραστικό μέσο. 

Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Olvio υπό τους ήχους του Χρίστου Θεοδώρου.

Αναλυτικά οι πληροφορίες για τους συντελεστές και τις ώρες της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Άγγελος Καλίνογλου

Μετάφραση από τα Ιταλικά: Σωτήρης Καλίνογλου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βίκυ Πετροπούλου, Κωνσταντίνα Μελαχροινούδη

Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Χρυσάνθη Κάντζου, Ελεάννα Παναγουλέα, Άγγελος Καλίνογλου, Κωνσταντίνα Μελαχροινούδη, Ντέιβιντ Κουκ, Νεφέλη Παπαδερού, Γιάννης Δουράτσος 

Συμμετέχουν: Στέλλα Κούτρα, Δανάη Μαθιουλάκη, Κώστας Βαγιάνος, Δώρα Βιδάκη, Βίκυ Πετροπούλου

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Βοηθός Σκηνογράφου: Ιωάννα Πλέσσα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Φωτογραφία: Νίκος Σταυρόπουλος

Κίνηση: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Μακιγιάζ: Φαίδρα Λαμπαδιάρη

Διάρκεια: 85’

Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)

Πληροφορίες: Τηλ: 210 3414118 (17:00 - 21:00)

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine