Εκδηλώσεις

Βασικές έννοιες του Κ.Καστοριάδη

από kaboomzine

Φέτος, που συμπληρώνονται τα 40 χρόνια από την πρώτη έκδοση της Φαντασιακής Θέσμισης της Κοινωνίας, είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να διοργανώσει το kaboomzine.gr μια εκδήλωση για τον Κορνήλιο Καστοριάδη, επισφραγίζοντας έτσι το ενδιαφέρον για το έργο αυτού του σημαντικού στοχαστή. Ένα ενδιαφέρον που υπήρχε ήδη από τις πρώτες μέρες του περιοδικού και παρέμεινε μέχρι τώρα αμείωτο.
Τι σημαίνει, λοιπόν, φαντασιακό;
Τι είναι η ex nihilo δημιουργία;
Πώς ορίζεται η αυτονομία και σε τι διαφέρει από την ετερονομία;
Το φαντασιακό δρα εντελώς αυθαίρετα ή συναντά κάτι που προϋπάρχει και του δίνει νόημα;
Πώς εκμεταλλεύεται ο Καστοριάδης τη φροϊδική έννοια της μετουσίωσης;

Σε τέτοια ερωτήματα, που αφορούν βασικές πτυχές του καστοριαδικού έργου, θα προσπαθήσει να ρίξει φως αυτή η εκδήλωση -και σε όσα, φυσικά, προκύψουν στην πορεία.
Τη συζήτηση θα ανοίξουν οι:
Αλέξανδρος Σχισμένος, υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας των επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας των βιβλιών Μετά τον Καστοριάδη, Η ανθρώπινη τρικυμία και Comix Ergo Sum
Γιάννης Κτενάς, μεταπτυχιακός φοιτητής πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αρχισυντάκτης του kaboomzine.gr

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 28/5 και ώρα 18:30 στον χώρο του Kreuzberg urban culture bar, που βρίσκεται στον Κεραμεικό, στη διεύθυνση Πλαταιών 36. Περισσότερες πληροφορίες στο event.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine