Το 2017 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 20 έτη από τον θάνατο του σπουδαίου φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 1997 στο Παρίσι στα 75 του.
Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει στις 2 και 3 Δεκεμβρίου του 2017 ένα μεγάλο συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του φιλοσόφου. Εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα θεματική του συνεδρίου, που έχει ήδη προσελκύσει ερευνητές από όλη την Ελλάδα, το περιοδικό μας έχει έναν ακόμη λόγο να ανυπομονεί για την εν λόγω διοργάνωση, καθώς πολλοί συνεργάτες του εμπλέκονται στο εγχείρημα.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχισυντάκτης μας Γιάννης Κτενάς και ο συγγραφέας μας Αλέξανδρος Σχισμένος ανήκουν στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ενώ ο γραφίστας μας Αδερφός Κουφίωνας ανέλαβε τον σχεδιασμό της αφίσας του συνεδρίου.
Ακολουθεί η προκήρυξη του συνεδρίου, καθώς και ορισμένα χρήσιμα σχετικά links.
Συνέδριο: Η κοινωνική και πολιτική σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη. 20 χρόνια μετά
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο με αντικείμενο όλες τις πλευρές του καστοριαδικού στοχασμού. Το συνέδριο έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη στις μέρες μας και να φέρει κοντά ερευνητές και φοιτητές από μια πληθώρα διαφορετικών ακαδημαϊκών υποβάθρων.
Ευπρόσδεκτες είναι οι κριτικές πραγματεύσεις της καστοριαδικής θεωρητικοποίησης της κοινωνίας, των κοινωνικών φαντασιακών σημασιών, της ατομικής ψυχής, της έννοιας της αυτονομίας κλπ. Ποιες είναι οι καινούριες τάσεις στο εσωτερικό του καπιταλιστικού φαντασιακού; Πώς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε σήμερα για το κοινωνικοῑστορικό; Μας βοηθούν οι ιδέες του φιλοσόφου να προσεγγίσουμε και να υπερβούμε τη σύγχρονη κρίση των κοινωνιών μας; Τι κατευθύνσεις ανοίγει το καστοριαδικό έργο για περαιτέρω θεωρητικό στοχασμό;
Οι μελετητές που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν μια εργασία στο συνέδριο καλούνται να υποβάλουν μια περίληψη (250 λέξεις) στα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα ελληνικά, συνοδευόμενη από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2017, στο: [email protected] .
Οι αιτούντες θα ενημερωθούν μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017 για την αποδοχή τους.Οι παρουσιάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 3.500 λέξεις (δεν περιλαμβάνονται οι υποσημειώσεις και η βιβλιογραφία).
-Στέφανος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής, Α.Π.Θ.
-Γιάννης Κτενάς, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Άκης Λελεδάκης, επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Γκόλφω Μαγγίνη, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Άγγελος Μουζακίτης, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
-Γιώργος Ν. Οικονόμου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας
-Ιωάννης Πρελορέντζος, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Κωνσταντίνος Ράντης, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Σωτήρης Σιαμανδούρας, δρ. Πολιτικής Θεωρίας, διδάσκων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Αλέξανδρος Σχισμένος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας
-Yavor Tarinski, Agora International
-Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο