Εκδηλώσεις

Συνέδριο: 1821, η γνωστή-άγνωστη επανάσταση

από kaboomzine

Στις 9-12 Δεκεμβρίου, στη Νομική Σχολή της Αθήνας και το Πνευματικό Kέντρο του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνεται ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο με στόχο την ανάδειξη λιγότερο ή περισσότερο παραγνωρισμένων πτυχών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως οι κοινότητες ως προεπαναστατικές μορφές τοπικής οργάνωσης στην οθωμανική επικράτεια, ο ρόλος και η συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα της ανεξαρτησίας ή η πορεία που οδηγεί από τα κλέφτικα στα επαναστατικά τραγούδια.

Στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου, το πρόγραμμα του οποίου μπορεί να βρει κανείς εδώ, σημαντικοί ερευνητές και ερευνήτριες από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους. Ενδεικτικά μόνο θα θέλαμε να αναφέρουμε τον ανθρωπολόγο Ζάχο Παπαζαχαρίου, τον Παντελή Μπουκάλα, τον Κώστα Γαλανόπουλο και τη Βασιλική Λάζου, ενώ σε ό,τι αφορά τους ξένους προσκεκλημένους, έχει νόημα να σταθούμε στη συμμετοχή του Φάχμι Χάλεντ, αλλά και του οθωμανολόγου του Harvard, Τζεμάλ Καφαντάρ.

Ειδικά για την περίσταση του συνεδρίου, το περιοδικό μας σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή παρουσιάζει τη μετάφραση ενός από τα πιο σημαντικά κείμενα του Καφαντάρ, με θέμα την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και πιο συγκεκριμένα το κατά πόσον μπορεί πράγματι να γίνει λόγος για παρακμή και με ποια έννοια.

Το σχετικό PDF είναι διαθέσιμο για ελεύθερο κατέβασμα υπό τη μορφή e-book εδώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, διατίθεται ελεύθερα και το κείμενο του Μάριου Χατζόπουλου «Από την Ανάσταση στην Επανάσταση», το PDF του οποίου βρίσκεται εδώ.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine