Μουσική Συνεντεύξεις

Chinawoman: συνέντευξη στον Γιάννη Ραουζαίο

από kaboomzine

Ποια είναι η άποψή σου περί της αισθητικής;

Αγαπώ τα οικογενειακά βίντεο, αυτά που είναι γυρισμένα σε στυλ ‘πλάνα αρχείου’, σε φιλμ 8mm, σε Hi8, σε video8. Αγαπώ τα κοντινά πλάνα συγγενών, το κακό editing και τα περίεργα κοψίματα, τις ταινίες scopitone. Αγαπώ τον Φελλίνι γιατί ήταν ικανός να ενορχηστρώσει αυτό το τσίρκο της ανθρωπότητας και τα πρόσωπα απλώς να είναι οι εαυτοί τους. Δεν πιστεύω ότι έχω πολύ ανεπτυγμένο και διορατικό μάτι, και την εποχή που εργαζόμουν στην επιμέλεια ταινιών, συχνά την ώρα της επιμέλειας δούλευα με τα μάτια κλειστά, επικεντρώνοντας περισσότερο στον ρυθμό. Τώρα μπορώ να ικανοποιώ την αγάπη μου για τις ερασιτεχνικές ταινίες δημιουργώντας τα δικά μου μουσικά βίντεο.

Πιστεύεις ότι υπάρχει χρόνος για όλους εμάς να επαναπροσεγγίσουμε την τέχνη μέσω της καρδιάς μας;

Πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος για οτιδήποτε και για τα πάντα. Θα ήθελα να μιλήσω, αν γίνεται, για αυτή την απίστευτα ευαίσθητη προσέγγιση στη μνήμη που αισθάνομαι ότι γίνεται σε τραγούδια όπως το Russian Ballerina. Κάποια τραγούδια φέρουν το βάρος πολλής ιστορίας. Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι κάτι που έχω την ικανότητα να δημιουργήσω εκ του μηδενός, απλώς γίνεται μερικές φορές μια μεγάλη συσσώρευση ετών και εμπειριών να βγαίνουν μονοκόμματα, και η πυκνότητα τους είναι αναντίρρητη.

Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι βασικές σου επιρροές στη σύνθεση;

Όταν ήμουν 17 είχα εμμονή με το τραγούδι Carusoτου Lucio Dalla. Και όταν ξεκίνησα να γράφω μουσική σκέφτηκα: ‘αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο: η δυνατή δραματική μελωδία, η στοιχειώδης παραγωγή που δημιουργεί την ατμόσφαιρα μιας μοναχικής προσπάθειας, και οι αδυναμίες των φωνητικών του που στρέφουν την προσοχή στην έκφραση και στα οποία μπορείς να αισθανθείς την πάλη’. Σίγουρα η Σοβιετική, η Ιταλική και η Γαλλική Ποπ, μπάντες ενός ατόμου στα Ρώσικα εστιατόρια που έχουν την αυτόματη συνοδεία και παράλληλα τραγουδάνε με όλη τους την ψυχή, ο Paul Anka, οι Joy Division, η Tori Amos, οι Nirvana.

Τι είναι για εσένα η σύνθεση; Είναι μια υπαρξιακή βουτιά στην μοναδικότητα του Εαυτού, όπως μπορούσαν να κάνουν συγγραφείς σαν τον Walt Whitman;

Η σύνθεση είναι απλά το καλύτερο μέσο που έχω βρει μέχρι στιγμής για να εκφράσω αυτά που θέλω να εκφράσω. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να χτίσουν μια γέφυρα από την καρδιά τους στις καρδιές των άλλων. Η σύνθεση είναι η δική μου γέφυρα.

Δώσε μας σε παρακαλώ κάποια σημεία από τους όμορφους στοίχους του ‘Let’s Part In Style’.

So what good did it do me?

To see your eyes shine in the dark

I stayed awake all night

And after all

Look what I have got

(Good Times Don’t Carry Over)        

 

You fell in love with a loner

You fell in love with a stoner

You want to see me everyday

And still expect a boner

(Vacation From Love)    

 

Young girls go laughing past on the road

No one pays attention to the old

But at least we know justice will be served

In the end everyone gets their turn

  (Blue Eyes Unchanged)       

 

Before life kicks the last bit of dirt

On our shrine

While there's time

(Let's part in style)

Τι πιστεύεις για την αγάπη;

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά, στην τελική, η αγάπη είναι αυτό για το οποίο ζούμε.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

Τη συνέντευξη πήρε για λογαριασμό του kaboom ο Γιάννης Ραουζαίος.

Τη μετάφραση έκανε ο Παναγιώτης Μαμάς.

Η chinawoman θα εμφανιστεί στο fuzz στις 29/11.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine