Εκδηλώσεις

Διεθνές Συνέδριο: Η κοινωνική και πολιτική σκέψη του Κ. Καστοριάδη. 20 χρόνια μετά.

από kaboomzine

Μόλις μία βδομάδα απέμεινε μέχρι το μεγάλο συνέδριο στη μνήμη του Κορνήλιου Καστοριάδη, που θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017!

Η οργανωτική επιτροπή, στην προκήρυξή της σημείωνε:

«Ο Κορνήλιος Καστοριάδης απεβίωσε στο Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου του 1997. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι φιλοσοφικές του ιδέες εισδύουν όχι μόνο στον λόγο και τις πρακτικές των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και σε διάφορα πεδία της φιλοσοφικής διαμάχης εκτός και εντός των ακαδημαϊκών θεσμών: διδακτορικές διατριβές, καινούρια βιβλία, άρθρα σε φιλοσοφικά περιοδικά, εξετάζουν την επίδραση και την επιρροή των ιδεών του Καστοριάδη.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία" του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο με αντικείμενο όλες τις πλευρές του καστοριαδικού στοχασμού. Το συνέδριο έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη στις μέρες μας και να φέρει κοντά ερευνητές και φοιτητές από μια πληθώρα διαφορετικών ακαδημαϊκών υποβάθρων.»

Πράγματι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. 65 ομιλητές από 7 χώρες (ανάμεσα στις οποίες η Νορβηγία, η Αργεντινή και το Κατάρ!) θα καταφθάσουν στο Πάντειο προκειμένου να στοχαστούν, να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν σχετικά με τη σημασία της σκέψης του Κορνήλιου Καστοριάδη για την εποχή μας.

Η αφίσα του συνεδρίου, την οποία σχεδίασε ο Δημήτρης Χαλιάσος.

Πέρα από τους έλληνες και ξένους ομιλητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η παρουσία παλιών φοιτητών, συνομιλητών αλλά και φίλων του Καστοριάδη, όπως ο Κώστας Σπαντιδάκης, μεταφραστής της Φαντασιακής Θέσμισης της Κοινωνίας (αλλά και άλλων σημαντικών καστοριαδικών έργων, όπως το Η «ορθολογικότητα» του καπιταλισμού), ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα προβληθεί για πρώτη φορά μια συνέντευξη του Vincent Descombes σε σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά. Ο πρόεδρος της Association Castoriadis στο Παρίσι μίλησε για τη σχέση του με τον τιμώμενο φιλόσοφο, αλλά και για επίκαιρα ζητήματα, όπως το προσφυγικό.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω συνέδριο φέρει έντονη τη σφραγίδα του περιοδικού μας, καθώς ο γραφίστας Δημήτρης Χαλιάσος, που έχει επιμεληθεί τόσο το site μας όσο και τα έντυπα τεύχη μας, έχει σχεδιάσει και το σύνολο του εντύπου υλικού του συνεδρίου, ενώ ο αρχισυντάκτης μας Γιάννης Κτενάς και ο στενός συνεργάτης μας Αλέξανδρος Σχισμένος ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή.

Άλλωστε, στο βιβλιοπωλείο του συνεδρίου δεν αποκλείεται να περιμένει τους αναγνώστες του Kaboom και μια ιδιαίτερη έκπληξη.–

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine