Εκδηλώσεις

God Speed You Black Emperor

Το κορυφαίο σχήμα των God Speed You Black Emperor επανέρχεται στην Ελλάδα μετά απο χρόνια! Μετά την εξαφάνιση κυριολεκτικά! των εισιτηρίων για την αρχική τοποθεσία (fuzz club), η μεταφορά της συναυλίας στον μεγαλύτερο σε χωρητικότητα χώρο του Gazi Music hall ήταν περισσότερο από επιβεβλημένη, ειδικά όταν το σχήμα είναι ουσιαστικά η ναυαρχίδα του post rock ήχου για τους χιλιάδες θιασώτες αυτής της σκηνής στη χώρα μας. Ταυτόχρονα είναι ένα από τα πιο συνεπή σχήματα τόσο σε μουσικό επίπεδο, όσο και στο σύνολο της πολιτικής και πολιτισμικής σύλληψης του κόσμου που ενοράται.
Συνδυάζοντας μια σύνθετη σύνδεση ριζοσπαστικών κινηματικών θέσεων με μεγάλες ενορχηστρώσεις και ένα ρομαντικό κατ΄ουσίαν μουσικό ιστό στο τέλος της δεκαετίας του '90 και σε ολόκληρη την δεκαετία του 2000, οι God Speed αποτελούν πρακτικά ένα συγκρότημα-πρότυπο, το οποίο βρέθηκε να συνιστά ό,τι κοντινότερο θα μπορούσε να οριοθετηθεί ως μουσική πρωτοπορία, καθώς και αποτύπωση του zeigeist μιας πολύ ιδιαίτερης και μεταβατικής εποχής: αυτής των αρχών του 21ου αιώνα.
Έχοντας στο παρελθόν πάρει συνέντευξη από την μπάντα σε ιστορικό alternative περιοδικό των 90s-00s, και μετά από την παρακολούθηση όλων των εμφανίσεών τους στην Αθήνα (ακόμα και αυτών του αδελφού side project των Silver Mount Zion), η επιλογή της Κυριακής της 29ης Απριλίου είναι για μένα αυτονόητη.
Οι God Speed, με μια περιοδεία απολύτως επιτυχημένη και με υλικό από το τρίτο μετά την επανένωση τους άλμπουμ, θα συνδυάσουν το πάντα διεισδυτικό και ατμοσφαιρικό κομμάτι της μουσικής τους δημιουργίας με μια παράλληλη σειρά προβολών σε φιλμ και ένα ολοκληρωμένο performance. Έτσι, το εικαστικό στοιχείο της εικόνας και οι εκρήξεις μιας προγραμματικής ηχοπλασίας θα φέρουν όσους έχουν την τύχη να το παρακολουθήσουν βαθιά μέσα στον στρόβιλο των ψυχικών κι ηχητικών τοπίων τους.

Έκρηξη εικόνων που έρχονται από το ασυνείδητο των αγωνιστικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο στο συναυλιακό παρόν; Μελέτη πάνω στις δυνατότητες της περιγραφής αυτών των τοπίων με την μουσική; Συναισθηματική, βιωματική και μεταλεκτική επικοινωνία; Η αφαίρεση, αλλά και η προταγματική διαλεκτική των αισθητικών συνδηλώσεων των God Speed, είναι κάτι που ένας ταξιδιώτης μέσα στο χωροχρονικό συνεχές της σύγχρονης "Δύσης" δεν μπορεί να αποφύγει στην έρευνα του πάνω στη δημιουργική πράξη αλλά και την καλλιτεχνική και κοινωνική ευαισθησία μιας κοινότητας που, παρότι είναι μελλοντική, είναι καθοδόν απέναντι και ενάντια στα αντίθετα προγράμματα της Κυριαρχίας.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Γιάννης Ραουζαίος