Βιβλίο

Kaboom, τεύχος 5. Περιεχόμενα και σημεία πώλησης

από kaboomzine

Το πέμπτο τεύχος του περιοδικού μας μόλις κυκλοφόρησε!

Αυτή τη φορά, αναστοχαζόμενοι πάνω στην εμπειρία της ευρείας διάδοσης του τέταρτου τεύχους μας, που αφορούσε την κριτική στον σύγχρονου τουρισμού, καθώς και των συζητήσεων που άνοιξαν από τη δημοσίευσή του, αποφασίσαμε να καταπιαστούμε εκ νέου με ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και όλες, που εμπλεκόμαστε σε αυτό, που είμαστε μέσα σε αυτό. Να πολιτικοποιήσουμε και να ασκήσουμε για άλλη μία φορά κριτική στο αυτονόητο, σε αυτό που θεωρείται ουδέτερο, καθαρό, πέραν πολιτικής.

Ίσως το μέγεθος που συμπυκνώνει στον ύψιστο βαθμό αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι άλλο από τη σύγχρονη τεχνολογία. Η τεχνολογία, ο σημερινός φορέας μιας παράδοξης πίστης στην Πρόοδο, συνήθως αντιμετωπίζεται μέσα από το σχήμα της ουδετερότητας, δηλαδή ως ένα απλό εργαλείο καθεαυτό κενό από σκοπούς και αξίες, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για καλό ή για κακό. «Το μαχαίρι στα χέρια του γιατρού σώζει, στα χέρια του κακούργου σκοτώνει», όπως μας μάθαιναν στο σχολείο.

Σίγουρα, η τεχνολογία ενέχει και μια εργαλειακή διάσταση, όμως δεν εξαντλείται επ' ουδενί λόγω σε αυτήν. Αντιθέτως, τα τεχνολογικά εργαλεία, ήδη μέσα στην υλικότητά τους, συμπυκώνουν και ενσαρκώνουν αξίες, σημασίες, θεωρήσεις για τον κόσμο και τα πράγματα. Όπως γράφει ο L. Winner, τα εκάστοτε νέα τεχνολογικά μέσα δεν είναι απλώς βοηθήματα για την ανθρώπινη δραστηριότητα· είναι επίσης ισχυρές δυνάμεις που δρουν προς την αναμόρφωση αυτής της δραστηριότητας και του νοήματός της.

Το τεύχος μας λοιπόν αποσκοπεί ακριβώς στην οξεία κριτική της ιδέας της τεχνολογικής ουδετερότητας, μέσω της ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες διαμεσολαβούν τη σχέση μας με τον κόσμο και με τους γύρω μας. Παράλληλα, θέλουμε να ανιχνεύσουμε έναν νέο, ριζικά διαφορετικό τρόπο σχέσης με την τεχνολογία, έναν τρόπο που δεν περιορίζεται στην απλή, τετριμμένη και τελικά αφελή συμβουλή «να είμαστε προσεκτικοί», ούτε οδηγείται σε μια, αδύνατη άλλωστε, πλήρη απόρριψη του τεχνικού φαινομένου. Σημειώνουμε εξάλλου ότι προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε αυτά τα δύο κομβικά σημεία όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κυρίως πρακτικά, αναδεικνύοντάς τα εντός συγκεκριμένων πεδίων, όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, τα social media, η «Έξυπνη Ναυτιλία», η «Γεωργία Ακριβείας», αλλά και το περίφημο VAR ή Video Assistant Referee.

Μια καλύτερη ιδέα για όλα τα παραπάνω μπορεί να πάρει κανείς διαβάζοντας κάποια αποσπάσματα από το εισαγωγικό σημείωμα του τεύχους μας εδώ ή ακούγοντας τη συνέντευξη που παραχωρήσαμε στην εκπομπή του περιοδικού Βαβυλωνία στο Press Project, κυρίως όμως διαβάζοντας το ίδιο το περιοδικό!

Αναλυτικά τα περιεχόμενα και τα σημεία διανομής:

Editorial

Γιώργος Περτσάς Τεχνοπολιτική σε ψηφιακά περιβάλλοντα

Αντώνης Μπρούμας Η μάχη για τα κοινά στην ψηφιακή εποχή (Συνέντευξη)

Maxime Ouellet, Marc Ménard, Maude Bonenfant, André Mondoux Big Data και ποσοτικοποίηση του εαυτού. Η αλγοριθμική κυβερνολογική στον ψηφιακά διοικούμενο κόσμο (Μετάφραση: Μ. Κατρίτσης)

Γιάννης Περπερίδης Η κατασκευή του Ηγέτη

Σοφία Καναούτη Η νέα κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι επιδράσεις στον εαυτό και το αμερικανικό παράδειγμα της πολιτιστικής τους επιρροής (Συνέντευξη)

Σωτήρης Αλεξάκης Γεωργία 4.0. Ο αλγόριθμος στο πιάτο μας

Βαγγέλης Δαρούσος Τα τέσσερα κύματα της ναυτιλιακής τεχνολογίας. Από τον Σταυρό του Νότου στα πλοία χωρίς ναυτικούς

Στέφανος Μπατσής Ενάντια στο Video Assistant Referee ή πώς σφραγίζεται η νέα εποχή του ωραίου παιχνιδιού

Αλέξανδρος Σχισμένος Η μεταφυσική της χρονομηχανής

Εύα Πλιάκου, Kώστας Σαββόπουλος Τεχνολογικές δυστοπίες στην τέχνη

Hélène Bonnaud Η βία σήμερα (Συνέντευξη)

Παναγιώτης Κούστας Διάβασε ΠΡΙΝ μοντάρεις! Guantanamo Bay Green Resort & Spiritual Spa (Διήγημα)

Σημεία πώλησης (η λίστα ανανεώνεται)

Αθήνα: Εκδόσεις του 21ου (Ζαλόγγου 9), Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Πολιτεία (Ασκληπιού 1), Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα (Ζ. Πηγής και Ισαύρων), Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Μπερντές (Αράδου 55), Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα (Ναυάρχου Βότση 11), Επί Λέξει (Ακαδημίας 32), Πρωτοπορία (Γραβιάς 5), Βοοks Plus (Πανεπιστημίου 37), Little Tree (Καβαλλότι 2), Λαβύρινθος (Ιπποκράτους 108), Έναστρον (Σόλωνος 101), Φαρφουλάς (Μαυρομιχάλη 18), ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), Bibliothèque (Θεμιστοκλέους 76 και Βαλτετσίου), Free Thinking Zone (Σκουφά 64), The Bookloft (Πατριάρχου Ιωακείμ 44), Αλφειός (Χαριλάου Τρικούπη 22), Liber (Ελπίδος 8, Αγ. Παρασκευή).

Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28), Κεντρί (Δ. Γούναρη 22), Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3), ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7).

Πάτρα: NOUVEAU (Παντανάσσης 78), Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33).

Γιάννενα: Αναγνώστης (Πυρσινέλα 11).

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine