Βιβλίο

Kaboom, τεύχος 9: Περιεχόμενα και σημεία πώλησης

από kaboomzine

Αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε!

Παρότι το 2022 πέρασε χωρίς να βγάλουμε τεύχος, ο ένατος πλέον τόμος του περιοδικού μας βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

Αυτή τη φορά, η γενική θεματική μπορεί να περιγραφεί μέσα από το τρίπτυχο «γνώση, αλήθεια και πολιτική». Παρατηρώντας ότι σε κάθε μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα της εποχής μας, από την κλιματική αλλαγή και την εκλογή του Trump –που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το πρώτο έντυπο Kaboom– μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, το ζήτημα της αλήθειας τίθεται με κεντρικό τρόπο, θελήσαμε να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η γνώση σχετίζεται με την πολιτική, όπως εξάλλου μαρτυρά η συνεχής αναφορά σε όρους σαν τα «fake news», τα «εναλλακτικά γεγονότα» και η «μετα-αλήθεια».

Ένα τεύχος επιστημολογικού ενδιαφέροντος, λοιπόν, αλλά και εστιασμένο στην ιδιαίτερη επιστημολογική συνθήκη της εποχής μας, καθώς η σχέση μας με τη γνώση δεν αφορά μόνο τις φιλοσοφικές θεωρίες, αλλά ενσαρκώνεται στους ίδιους τους σύγχρονους θεσμούς, υποκειμενικούς και αντικειμενικούς: στον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών μέσων, την εδραίωση νέων, εναλλακτικών μορφών πληροφόρησης, τη δικτύωση, τη μαζικοποίηση των smartphones και την ευχέρεια να τραβήξει κανείς ένα βίντεο ή μια φωτογραφία, την ευκολία μιας ερασιτεχνικής έστω διαχείρισης των φίλτρων και των τεχνικών του μοντάζ, την προσβασιμότητα σε κάθε είδους πληροφορίες, αλλά και την ίδια την «πληροφορία» ως οργανωτική και οικονομική μορφή, τα social media και τα information bubbles που αναπτύσσονται μέσα τους...

Το νέο τεύχος περιμένει λοιπόν στα βιβλιοπωλεία και στα ράφια των ελεύθερων κοινωνικών χώρων, με την ελπίδα να αποτελέσει αφορμή για συζητήσεις, στο πλαίσιο εκδηλώσεων και όχι μόνο.

Αναλυτικά τα περιεχόμενα και τα σημεία διανομής:

Μιχάλης Κούλουθρος Σκέψεις για την αλήθεια, την πολιτική, τις εκλογές και το ελληνικό αδιέξοδο

Δημήτρης Σούλτης Media και social media στο τοπίο της ενημέρωσης

Γιάννης Φλυτζάνης Ο Μάης του ’68 για τη γνώση και το πανεπιστήμιο. Η κριτική διερώτηση του Henri Lefebvre

Βασίλης Γεωργάκης Τελικά οι βιβλιοθήκες είναι «κουλ»; Η περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Έλενα Ο. Καλλέργη Δίκαιο και λογοτεχνία: ένα ζευγάρι για ρομαντικούς;

Δέσποινα Καραγιάννη Η αλήθεια είναι προσβάσιμη μόνο με μισόλογα

Ελένη Μαρούγκα Επιστημολογικές σημειώσεις στο γραφείο του γυναικολόγου

Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου, Γιάννης Κτενάς Trust the facts (?)

Νίκος Φωλίνας, Γιώργος Καράμπελας, Γιάννης Τόλερης Το πρόβλημα της ψευδούς συνείδησης

Θανάσης Δημάκας, Δημήτρης Σούλτης, Χρήστος Φωτογλίδης, Χάρης Καλαϊτζίδης Βιβλιοπαρουσιάσεις για τα έργα Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Πώς τις εντοπίζουμε (του Α. Χατζηστεφάνου), Το εγώ στη γραφή της ιστορίας (του E. Traverso) και Είδη γνώσης (του Σ. Ρέγκα)

Στέφανος Ρέγκας Το ίντερνετ είναι τελείως μαλακία

Ευγενία Ποντικού Nandina domestica

Σημεία πώλησης (η λίστα ανανεώνεται)

Αθήνα: Εκδόσεις του 21ου (Ζαλόγγου 9), Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Πολιτεία (Ασκληπιού 1), Λαβύρινθος (Ιπποκράτους 108), Αλφειός (Χαριλάου Τρικούπη 22), Βοοks Plus (Πανεπιστημίου 37), Επί Λέξει (Ακαδημίας 32), Έναστρον (Σόλωνος 101), Bibliothèque (Θεμιστοκλέους 76 και Βαλτετσίου), Μετεωρίτης (Φωκίωνος Νέγρη 68), Literature House (Ι. Δροσοπούλου 67), Red n' Noir (Ι. Δροσοπούλου 52), Amarillo Suave (Λέλας Καραγιάννη 17, Πλ. Αμερικής).

Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28), Κεντρί (Δ. Γούναρη 22), Oblik (Σπανδώνη 29).

Πάτρα: Nouveau (Καραϊσκάκη 146), Πίξελ (Κανακάρη 185).

Γιάννενα: Αναγνώστης (Πυρσινέλα 11).

Αγρίνιο: Ξενόγλωσσο (Καζαντζή Γεωργίου 25).

Σύρος: Βιβλιοπόντικας (Άνδρου 10, Ερμούπολη ).

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine