Εγχειρήματα

Μια βραδιά στη ζούγκλα του Λακαντόνα

από kaboomzine
Τι δουλειά έχει μία ζούγκλα από την Τσιάπας του Μεξικό στο κέντρο της Αθήνας;
Πού βρίσκεται κρυμμένος ο πιο όμορφος πεζόδρομος δίπλα στην πλατεία Συντάγματος;
Και τι τέλος πάντων πρόκειται να συμβεί εκτάκτως εκεί την Τρίτη 15/7 το βραδάκι;


 
Μιλήσαμε με τη Νιόβη και τη Δήμητρα, που μαζί με την Ελένη και τη Νάσια τρέχουν το παντοπωλείο-καφέ αλληλέγγυου εμπορίου “Λακαντόνα” για να φωτίσουν τα ερωτήματά μας και να μας παρουσιάσουν ένα απ 'τα πλέον ενδιαφέροντα εγχειρήματα στο κέντρο της πόλης.
 
Ο σπόρος για να γίνει το Λακαντόνα πραγματικότητα έπεσε το φθινόπωρο του 2010 όταν τα 4 κορίτσια με προϋπηρεσια στις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά και σε οργανώσεις δίκαιου εμπορίου  αποφάσισαν ότι μπορούν και μόνες τους, με τον δικό τους τρόπο. Έτσι μετά από πολύ ψάξιμο μια παλιά αποθήκη γιαπωνέζικου μαγαζιού μεταμορφώθηκε- στον κρυμμένο απ' την κίνηση και τη βουή του αστικού τοπίου, πεζόδρομο της Hπίτου- σε μία γωνία με γεύσεις και μυρωδιές απ'όλο τον κόσμο, το παντοπωλείο-καφέ Λακαντόνα, σταθμός ενός δικτύου αλληλέγγυου και δίκαιο εμπορίου. Τι είναι όμως αλληλέγγυο και δίκαιο εμπόριο;


 

Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκινάει διεθνώς από τη δεκαετία του '70 και φτάνει στην Ελλάδα περίπου το 2004, και το οποίο συνίσταται σε έναν τύπο εμπορίου ενάντια στην εκμετάλλευση των μικρών παραγωγών, χωρίς μεσάζοντες, που διασφαλίζει δίκαιους μισθούς, αντιπαλεύει την ακραία εκμετάλλευση ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες και αποκλείει την παιδική εργασία.
 
Δυστυχώς οι μεγάλες εταιρίες και αλυσίδες καφέ δεν άργησαν να ιδιοποιηθούν και να διαστρέψουν τα χαρακτηριστικά του κινήματος προς ίδιον όφελος, χρησιμοποιώντας το “fair-trade” εμπορικό σήμα προς άγρα πελατών, όμως το Λακαντόνα στέκεται στον αντίποδα αυτών των πρακτικών.
 
Με πιστοποιημένα όλα τα προϊόντα του -καθ' όλο το εύρος παραγωγής τους- από τις ανεξάρτητες οργανώσεις El Puente και Libero Monto, και αδιαμεσολάβητες σχέσεις με δίκτυα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, όπως και με τον συναιτερισμό αλληλέγγυας οικονομίας “Συν Άλλοις” κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο δεν είναι μόνο κατ' όνομα, αλλά επι της ουσίας
 
Η Νιόβη μάλιστα έχει αυτοπροσώπως επισκεφτέι τις ζαπατίστικες κοινότητες στην Τσιάπας του Μεξικό, απ'τις οποίες εισάγουν καφέ και μας διηγείται ιστορίες (υποσχόμαστε ξεχωριστό αφιέρωμα σ' αυτές στο άμεσο μέλλον...) όπου οι παραγωγοί/κάτοικοι κάθε ενός μικρού χωριού συνεδριάζουν καθημερινά σε αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, με ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, για να αποφασίζουν για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της κοινότητας. Για να καταλάβει κανείς το ιδιαίτερο ήθος των Ζαπατίστας οι οποίοι τελευταία δέχονται συνεχείς επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων ενορχηστρωμένες από την μεξικανική κυβέρνηση, όταν τούς προτάθηκε μία άυξηση στην τιμή του εισαγόμενου καφέ εν είδει στήριξης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι ίδιο αρνήθηκαν, ανταπαντώντας ότι και εσείς στην Ελλάδα έχετε κρίση, και κάτι τέτοιο δε θα ήταν δίκαιο!
 
Το αλληλέγγυο εμπόριο, μας λένε τα κορίτσια, δεν είναι θέμα πολυτέλειας, αλλά μιάς άλλης καταναλωτικής συνείδησης, ενός καταναλωτή που δεν ξεχνάει να είναι ταυτόχρονα και πολίτης, που ενδιαφέρεται για τις συνθήκες που άλλοι άνθρωποι μόχθησαν γι' αυτό που φτάνει στην κούπα ή στο πιάτο του, που ενδιαφέρεται για ένα ποιοτικό προϊόν σε τιμές που παραμένουν ανταγωνιστικές.

 
Περιηγούμενοι μέσα στο Λακαντόνα, διαπιστώνουμε με την πρώτη ματιά ότι  δεν έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα μαγαζί που πουλάει καφέ, αλλά με ένα χώρο φιλόξενο και ανοιχτό στα κοινωνικά εγχειρήματα: αφίσες του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, βιβλία απ' τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, κουπόνια ενίσχυσης για τον αγώνα των απολυμένων από το Υπ.Οικ. καθαριστριών, προϊόντα καθαρισμού από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Και αυτός ο αέρας δημοκρατίας αντανακλά και στη λειτουργία του μαγαζιού το οποίο λειτουργεί από τις 4 κοπέλες με όρους ισοτιμίας και οριζόντιας συναπόφασης με καθημερινά σύντομα μαζέματα.
 
Η ιστορία με τα μοχίτο-πάρτυ στον πεζόδρομο της Ηπίτου που έχουν εξελιχθεί σε talk-of-the-town ξεκίνησε με ένα αυτοσχέδιο πάρτυ μεταξύ φίλων και γνωστών τo καλοκαίρι του 2012, και έκτοτε το ραντεβού σταθεροποιήθηκε, κάθε Παρασκευή μετά τις 9.

 
Στο Λακαντόνα μεταξύ άλλων μπορείτε να βρείτε:
Στιγμιαίο καφέ από την Τανζανία, εσπρέσο/φίλτρου/μπρικιού Companero από την Τσιάπας αλλά και από τη Νικαράγουα, τσάι από τα υψίπεδα του Νεπάλ, λιβανέζικες κόκκινες φακές, κουσκούς από την Παλαιστίνη, επιλεγμένες μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και πολλά άλλα είδη καφέ, τσαγιού, μπαχαρικά και ζυμαρικά!
 
Κατ' εξαίρεση Τρίτη, στις 15/7, το μοχίτο πάρτυ του Λακαντόνα φιλοξενεί το Kaboom και όλους τους φίλους και αναγνώστες του. Σας περιμένουμε από τις 8 και μετά, για να αράξουμε, να συζητήσουμε, να χορέψουμε, και γενικά να ξορκίσουμε την κακοδαιμονία του αστικού θέρους, εσάς, τους φίλους και τις φίλες σας, με δροσιστικά κοκτέηλ υπό τους αλλέγρους ήχους της Tina Raindog και του dj-Moux που θα ανέβουν στα decks.
 
Τιμές:
Μπύρα: 1.5-2.5e
Κρασί: 2e
Ρακί: 2.5e
Ρούμι: 4e
Mojito: 4e
*Στο χώρο θα υπάρχουν ολιγάριθμα κουπόνια ενίσχυσης του Kaboom. ένα τυχερός κάτοχος τους στο τέλος θα φύγει με ένα καλάθι γεμάτο προϊόντα απ' το μαγαζί.
Aναζητήστε τα!
 
Τη συνέντευξη πήραν εκ μέρους του Kaboom οι Exachabay & Anastasius.
To φωτορεπορτάζ έκανε ο Κωνσταντίνος Τσακμάζ - www.konstantinostsakmaz.com

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine