Εγχειρήματα Συνεντεύξεις

Radio Bauhaus: το web radio που πρέπει να ακούσεις.

από kaboomzine

Το Radio Bauhaus είναι ένα web radio από αυτά που ξεχωρίζουν ανάμεσα στους άπειρους διαδικτυακούς σταθμούς που συναντά κανείς σερφάροντας. Ακριβώς γι' αυτό, εγκαινιάζουμε εδώ στο Kaboom μια νέα συνεργατική σχέση με το Radio Bauhaus, το player του οποίου υπάρχει ήδη στην αρχική μας σελίδα, στη ζώνη με το multimedia υλικό μας.
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να ξεκινήσουμε, είναι να σας συστήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα και να μας εξηγήσουν εκείνοι τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο web radio από τα υπόλοιπα. 

Τα web radios είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τελευταία. Ποιες οι δυνατότητες ενός διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση με το συμβατικό ραδιόφωνο στα fm;

Κατ' αρχάς οι δυνατότητες ενός web radio έχουν άμεση σχέση με αυτές που παρέχουν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδίκτυο. Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα να είναι η δυνατότητα για πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και κατ' επέκταση η διεθνής απήχηση. Όμως όπου δεν υπάρχει internet δεν μπορεί να έχει και πρόσβαση κάποιος (αυτοκίνητο, δρόμος κτλ). Σημαντική είναι η ύπαρξη ιστοσελίδας που παρέχει αμεσότητα και μια πιο ολοκληρωμένη οπτική άποψη του σταθμού. Επίσης είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις ένα web radio και πρακτικά και οικονομικά. Το κακό για εμάς και για όλα τα web radios είναι ότι παραμένουν λιγότερο διαδεδομένα από τα fm και αυτό ίσως σχετίζεται και με το γεγονός ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει μια δυσκολία πρόσβασης. Υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες ηλικίες για προφανείς λόγους.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το radio Bauhaus;

Η ιδέα ξεκίνησε τον χειμώνα του 2013 ψάχνοντας τρόπους να υλοποιηθεί πιο σοβαρά, κάτι το οποίο συνέβη έναν χρόνο μετά. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια παρέα πέντε ατόμων (Άγγελος, Παναγιώτης, Πάνος, Κωνσταντίνος, Κατερίνα), ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα μέλη (Ιάσονας, Γιώργος, Μάριος, Μαρία και Δήμητρα) τα οποία διαμόρφωσαν το τελικό προφίλ του σταθμού. Ούτως ή άλλως ο/η κάθε παραγωγός ασχολείται με ξεχωριστό τρόπο πάνω στον τομέα της μουσικής και μέσα από συζητήσεις φάνηκε το ενδιαφέρον για δημιουργία ενός κοινού μέσου, όπου θα αναπαράγουμε τα μουσικά μας ακούσματα και ερεθίσματα. Να μην ξεχνάμε επίσης τους φίλους που έχουν βοηθήσει και στηρίξει την προσπάθειά μας έμπρακτα όλο αυτό τον καιρό με όποιο μέσο διαθέτουν.

Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα για το ραδιόφωνό σας;

Να πούμε αρχικά ότι έγινε μια μικρή "μάχη" για το όνομα με πολλά υποψήφια και άκαρπες ψηφοφορίες. Τελικά το όνομα Bauhaus, γνωστό σε μας από το ομώνυμο συγκρότημα, μας φάνηκε η ιδανικότερη επιλογή με κριτήριο το εύηχο του ονόματος. Αναζητώντας περισσότερα για το συγκεκριμένο όνομα, κάναμε έναν παραλληλισμό του ομώνυμου αρχιτεκτονικού κινήματος με την ποικιλία των μουσικών που αναπαράγουμε αλλά και των τεχνών που γίνονται αντικείμενο συζήτησης στο σταθμό. Έτσι προέκυψε και το μότο του σταθμούς μας "Η μουσική με χρώμα", αλλά και το μοτίβο που χαρακτηρίζει την ιστοσελίδα μας.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το radio Bauhaus από τα υπόλοιπα web radios;

Αν πρέπει να διαλέξουμε ένα χαρακτηριστικό, είναι αυτό της αξιοσημείωτης ποικιλίας μουσικών και εκπομπών, που συνοδεύονται από αφιερώματα που συνδυάζουν τη μουσική  με την ιστορία ή την κοινωνία, εκπομπών τέχνης, εκπομπών λόγου που προωθούν ένα φιλικό περιβάλλον συζήτησης, "τσαταρίσματος" κλπ... Στην ουσία πολλές φορές προσπαθούμε να φέρνουμε σε πέρας από κοινού εκπομπές με τους ακροατές μας με βασικό χαρακτηριστικό τον αυθορμητισμό. Θέλουμε επίσης, οι μουσικές μας να διαφοροποιούνται από τα συνήθη ακούσματα των fm, κατά κύριο λόγο εντάσσοντας στο πρόγραμμά μας οτιδήποτε μας κινεί το ενδιαφέρον. Έχουμε μια αδυναμία στο "ρετρό" στοιχείο, το οποίο το διακρίνετε μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μας, η οποία αντικειμενικά παραπέμπει άμεσα σε ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά και σε εγχειρήματα όπως η αναπαραγωγή βινυλίου, κινηματογραφικών μουσικών, κλασσικής μουσικής και γενικότερα σε στοιχεία που εκλείπουν από το σύγχρονο ραδιόφωνο.

Είστε μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν τον ραδιοφωνικό σταθμό. Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις; Συνέχουν κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά το εγχείρημα;

Λόγω του πλήθους των μελών του σταθμού μας, κάθε ζήτημα ή νέες ιδέες και προτάσεις που προκύπτουν, γίνονται θέμα συζήτησης σε εβδομαδιαίες συναντήσεις όπου συναποφασίζουμε. Οι πολιτικές, ιδεολογικές απόψεις κάθε μέλους, οι οποίες δεν απέχουν ιδιαίτερα μεταξύ τους, όπως είναι φυσικό αποτυπώνονται στη λειτουργία και την εικόνα του σταθμού σε οπτικοακουστικό επίπεδο, μέσα από τη μουσική και τις τέχνες που προσπαθούμε να αναδείξουμε. Θεωρούμε αξιοσημείωτο πως από την αρχή λειτουργίας του radiobauhaus έχουμε σαν σκεπτικό η συντήρηση του σταθμού να βασίζεται σε πλαίσια αυτοοργάνωσης, χωρίς κάποια εξωτερική χρηματοδότηση ή άλλους πόρους/σπόνσορες. Προς το παρόν τηρείται, να δούμε πόσο θα αντέξουμε... (γέλια)

Τι φιλοδοξίες έχετε για τον σταθμό σας;

Σημαντική για το σταθμό μας θα είναι η ολοένα και περισσότερη αποδοχή από το κοινό του ραδιοφώνου και να μας ξεχωρίσει για τα διαφορετικά στοιχεία που προσπαθούμε να προωθήσουμε. Φυσικά αυτό θα βελτιώσει και εμάς αλλά θα φέρει και διάρκεια στο εγχείρημά μας, κάτι το οποίο θα είναι και το ιδανικό.

Θα μπορούσατε να περιγράψετε στους ανθρώπους που δεν σας έχουν ακόμη ακούσει τι μουσικές επιλογές χαρακτηρίζουν τον σταθμό σας;

Όπως είπαμε υπάρχει ευρύ φάσμα (κυρίως αγγλόφωνης) μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, στο radiobauhaus.com όποιος μπει θα ακούσει από blues/jazz και post-punk/new wave μέχρι indie/hip hop και ηλεκτρονική/trip-hop. Φυσικά μας απασχολεί ιδιαίτερα το κομμάτι της ροκ σκηνής, με έμφαση στο progressive και post rock, ωστόσο. Συνήθως κάθε εκπομπή συνδυάζει κάποια από τα παραπάνω είδη και δε μένει αποκλειστικά σε κάποιο. Σημαντικές επίσης είναι και οι θεματικές λίστες με soundtracks/κλασσική και lounge, που πλαισιώνουν τις Κυριακές.

Μιας και πολύς λόγος έγινε με τις λίστες και τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, εσείς ξεχωρίσατε κάποιες κυκλοφορίες του 2015;

Φυσικά,μάλιστα την είχαμε προτείνει και μέσω της σελίδας μας στο facebook όταν είχε γίνει αντίστοιχη εκπομπή. Ενδεικτικά κάποια κομμάτια της λίστας:

Viet Cong – Continental Shelf

Savages – Adore

Sun Kil Moon – Birds of Film

Steven Wilson – Perfect Life

Godspeed You Black Emperor – Peasantry or Light Inside of Light

Jacco Gardner – Hypnophobia

Dave Gahan & the Soulsavers – All of this and nothing

Editors – Life is a Fear

Alabama Shakes – Future People

David Bowie - Lazarus

Αληθεύει πως οι μουσικοί παραγωγοί έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στον ερωτικό τομέα; Έχετε stalkers;

Αυτό ήταν το κίνητρο για να μπούμε στο χώρο αλλά έχουμε αποτύχει παταγωδώς!

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine