Εικαστικά

Το μικρότερο διεθνές Φεστιβάλ φωτογραφίας του κόσμου φιλοξενείται στην Αντίπαρο

από kaboomzine

Η Αντίπαρος είναι πιθανώς το μικρότερο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, και κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2013, φιλοξενεί  το αναμφισβήτητα μικρότερο διεθνές Φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο.
Το Φεστιβάλ είναι το πνευματικό τέκνο τριών ανθρώπων.  Της Μαίρης Χατζάκη, η οποία διευθύνει την τοπική γκαλερί τέχνης «ΑΝΤΙ», του Γιάννη Μπαγούρδα, μηχανικού και ερασιτέχνη φωτογράφου,  και του David Frazer Wray, πολυετή επισκέπτη του νησιού.
Ξεκίνησε σε πολύ μικρή κλίμακα το 2013, με εκθεσιακό χώρο τη γκαλερί «ΑΝΤΙ» και ένα άδειο διαμέρισμα που παραχωρήθηκε από έναν φίλο των διοργανωτών. Εκτέθηκαν έργα τοπικών και άλλων Ελλήνων φωτογράφων αλλά και μερικών εξαιρετικών φωτογράφων από άλλες χώρες.
Το 2014 το φεστιβάλ μεγάλωσε καθώς δόθηκε η άδεια να χρησιμοποιηθεί το Ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα, στο κέντρο της Αντιπάρου και για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα φωτογραφικά έργα σε εξωτερικούς χώρους, πάνω στα αρχαία τείχη. Παρά τις δυσκολίες, αφού το κάστρο ήταν για χρόνια παραμελημένο,  υπήρξε μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή και αναγνώριση, με συμμετοχή φωτογράφων ως επί το πλείστον επαγγελματιών ή γνωστών ερασιτεχνών αλλά και με τη διοργάνωση ενός workshop από τον διάσημο φωτογράφο του πρακτορείου Magnum, Gueorgui Pinkhassov. Όμως το πιο σημαντικό ήταν η αντίδραση των ντόπιων, καθώς πλέον πέρα από ένα εμφανώς σοββαρό φεστιβάλ, ξαναδόθηκε ζωή στο Κάστρο!

Φέτος, μετά από τις οικονομικές δυσκολίες του 2015 και από απόπειρες συγκέντρωσης χρημάτων από εσωτερικό και εξωτερικό μέσω crowdfunding, που ωστόσο δεν ήταν αρκετά, το φεστιβάλ καταχωρήθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το ενδιαφέρον από τους φωτογράφους είναι πιθανώς μεγαλύτερο από ποτέ, ενώ το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση και νέων ταλέντων. Οι συμμετοχές για αυτό το καλοκαίρι ποικίλουν, προερχόμενες εκτός από την Ελλάδα, από χώρες του εξωτερικού, όπως την Ιταλία και τη Γαλλία.
Αυτό που τελικά κάνει το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου τόσο μοναδικό, πέρα από το γεγονός ότι είναι το μόνο διεθνές Φεστιβάλ φωτογραφίας που εκθέτει σε ανοιχτό χώρο και μάλιστα σε ένα κάστρο, είναι πρωτίστως το νησί το ίδιο και οι άνθρωποι του.

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine