Μουσική Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους "Ι Saw 43 Sunsets"!

από kaboomzine

Την συνέντευξη πήρε για λογαριασμό του Κaboom η Μάιρα Ζαρέντη.

kkkk

Η indie μουσική πρωτοεμφανίστηκε ως κίνημα κάπου στις αρχές του ’60 - ’70 αφενός ως μια γενική άρνηση στην υπερεξουσία των δισκογραφικών, αφετέρου ως απότοκο της αγάπης στον «ήχο των τσιμεντένιων τοίχων, των πατωμάτων και των περίεργων δωματίων, σα την ηχογράφηση μίας μπάντας στο υπόγειο ενός σπιτιού στις μεσοδυτικές πολιτείες» όπως θα έλεγαν αρκετά χρόνια αργότερα οι Black keys.

Ωστόσο, το πρόσημο indie ποτέ δεν αρκεί για να χαρακτηρίσει μία μπάντα. Indie μπορεί να είναι η rock, μπορεί η pop και η punk ή οι εκάστοτε καλλιτέχνες που επιλέγουν να προωθήσουν το δίσκο, το EP ή το single τους ανεξάρτητα ( indie από το independent) είτε ολότελα μόνοι μέσω κάποιου από τα χιλιάδες sites είτε στις αντίστοιχες ανεξάρτητες δισκογραφικές. Ευκόλως εννοούμενο, πως το “indie” δε συνεπάγεται απαραίτητα και καλή μουσική.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που άκουσα τους “I saw 43 sunsets” ήταν η ποιότητα του ήχου τους μαζί με το αυτόματο κλείσιμο των ματιών μου... ως ένδειξη άφεσης στη μουσική επένδυση ενός αστικού έρωτα.

Οι I saw 43 Sunsets ήρθαν στην επιφάνεια το 2009, με μόλις 3 μέλη και αποκλειστικά acoustic εμφανίσεις. Στην προσπάθεια δημιουργίας πιο ολοκληρωμένου ήχου τα μέλη της μπάντας αυξήθηκαν σε 6, συμπεριλαμβανομένου μπάσου, drums και τρομπέτας, γεγονός που οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου promo EP τον Μάρτιο του 2011. Στα τέλη του 2011, ηχογράφησαν το acoustic mashup του “Nightcall” του Kavinsky και του “Under your Spell” των Desire από το OST της ταινίας Drive, το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές παγκοσμίως ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς, Kavinsky και Desire αντίστοιχα. Στα τελευταία νέα τους, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους videoclip με τραγούδι από το debut album τους με τίτλο “ I am The Rain” το οποίο υπάρχει διαθέσιμο και στο YouTube.

Τα παιδιά που συνδυάζουν indie παραγωγή με καλή μουσική στο νέο τους δίσκο “Now we are Infinite” απάντησαν στις ερωτήσεις του kaboom :

1. Το album σας “Now we are infinite” είναι συνολικά μια DIY παραγωγή. Είναι αποτέλεσμα των indie καταβολών σας ή προσωπική επιλογή;

Ως πρώτος δίσκος, αποτελεί συνειδητά προσωπική μας επιλογή, μιας αυτό που επιθυμούμε είναι να παρουσιάσουμε όλες τις πτυχές και την έκταση του δημιουργικού μας χαρακτήρα.

2. Γενικά αντιλαμβάνεστε την τάση των νέων καλλιτεχνών για DIY παραγωγές ως αναγκαίο κακό της κρίσης και των κυρίαρχων δισκογραφικών ή ως μια πράξη με σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

3. Πού αποδίδετε το γεγονός ότι είστε Ιnfinite (σ.σ.: αέναοι); Ο έρωτας που περιγράφετε στο νέο σας τραγούδι είναι για εσάς μονόδρομος για την απεραντοσύνη;

Μέσω του «έρωτα» ο άνθρωπος ωθείται προς την ένωση με αυτό που κάποτε ήταν Ένα. Όλοι είμαστε αέναοι και αν το συνειδητοποιούσαμε όλοι, ο κόσμος θα ήταν ομορφότερος.

4. Τι ερεθίσματα σας οδήγησαν στην έμπνευση του δεδομένου μουσικού αποτελέσματος;

Τα έως τώρα, προσωπικά μας βιώματα.

5. Με τι ποτό ή ψυχοτρόπες ουσίες ταιριάζει καλύτερα η μουσική σας;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ακροατοερώτηση [sic].

6. Με ποιον ήχο έχετε συνδυάσει την παιδική σας ηλικία;

Με το τραγούδι του τριζονιού, τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

7. Γιατί παίζετε μουσική;

Για την φήμη και τη δόξα φυσικά, για τι άλλο;

8. Αν είχατε ναυαγήσει σε ένα νησί ποιον δίσκο θα θέλατε να είχατε πάρει μαζί σας;

Για την συγκεκριμένη περίσταση, θα παίζαμε αμπεμπαμπλόμ μεταξύ Beatles – Revolver ή Miles Davis – Kind of Blue.

9. Ποια ταινία θα θέλατε να είχατε επενδύσει μουσικά;

Χμμ.. Ξανά χμμμ… Eternal Sunshine of the Spotless Mind των Gondry/Kaufman ή κάποια από τις ταινίες ίσως του Paul Thomas Anderson.

10. Ο καλλιτέχνης οφείλει ή όχι να παίρνει θέση σε σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της εποχής του;

Οι άνθρωποι είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί στην τέχνη μεταξύ μας, όσο διαφορετικές είναι και οι αντιλήψεις μας. Όχι, μέχρι να είναι έτοιμος να πει κάτι που πρέπει να ακουστεί από όλους, είναι η απάντηση. Αλλιώς πρέπει να σιωπά και να στοχάζεται.

11. Ποια ερώτηση που θα θέλατε να σας ρωτήσουν δεν σας έχει τεθεί μέχρι τώρα;

Αυτή που μόλις μας τέθηκε.

12. Τέλεια! Και τώρα απαντήστε την!

Μόλις απαντήθηκε 🙂

To νέο τους album μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία!

mmm

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine