#1 Η αβάσταχτη ελαφρότητα του καλοκαιριού

Μια καλοκαιρινή ιστορία

Όλοι πάντα λέγανε πως το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να ερωτευτείς. Ένας φίλος του συγκεκριμένα του είχε πει πως: "το καλοκαίρι ανοίγει ο καιρός ανοίγουν και οι καρδιές". Όταν το είχε ακούσει του είχε φανεί πως ήταν ένα κακό τσιτάτο που θα συναντούσε κανείς σε ένα τραγούδι του Πλιάτσικα και γενικώς δεν ήταν κάτι που θα μπορούσες να το πάρεις στα σοβαρά. Δηλαδή τι διάολο σημαίνει αυτό; Ότι και εμείς εν τέλει είμαστε σαν τα ζώα που περιμένουν να ζευγαρώσουν μόνο όταν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες αντικειμενικές συνθήκες; Ότι το μόνο που καθορίζει την επιτυχία σε ένα "πέσιμο" είναι ο σκατόκαιρος;

 Ποτέ του δεν πήγαινε καλά με τις σχέσεις.... Οποιασδήποτε φύσεως. Δεν είχε καταφέρει όμως  να εντοπίσει το πρόβλημα. Είχε καταλήξει περίπου σε ένα συμπέρασμα. Κατά κάποιο τρόπο.  Οι σχέσεις δεν είναι μονόδρομος. Είναι απο τις κοινωνικές νόρμες που βασίζονται στην αμφίδρομη ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων. Ίσως γι'αυτό να μην τα πήγαινε καλά. Δεν του άρεσε να μοιράζεται τίποτα.  Και ήταν πολύ εγωιστής για να επιτρέψει σε κάποιον άλλον να δει τι σκατά γίνεται μέσα στο κεφάλι του. Μέχρι που γνώρισε εκείνη. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισε που ΟΝΤΩΣ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δει τι γίνεται μέσα στο κεφάλι του. Ο πρώτος άνθρωπος που άκουγε με ειλικρινές ενδιαφέρον ό,τι μαλακία και να έλεγε.  Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Πάνω της έβλεπε ακριβώς τις ιδιότητες που θα ήθελε να δει πάνω σε έναν άνθρωπο. Ήταν όμορφη, ευγενική ,στρόφαρε το μυαλό της και ήταν και καλός άνθρωπος. Όλες οι  μαλακίες δηλαδή που συμπυκνωμένα πολλές φορές αποκαλούμε "το τέλειο πακέτο".  Προφανώς έπεσε με τα μούτρα πάνω της. Λέξεις όπως αγάπη, έρωτας και τα λοιπά άρχισαν να πετάγονται απο δω και από κει λες και ήταν  οι πιο συνηθισμένες λέξεις. 

Ήταν καλοκαίρι. Αμέσως μετά την εξεταστική του πρότεινε να πάνε μαζί διακοπές. Ελεύθερο κάμπινγκ. Κάπου ωραία και φτηνά. Ικαρία ,Σαμοθράκη... Ό,τι να'ναι. Αρκεί να είναι μαζί. Αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία ούτως ή άλλως. Ρε μήπως ο φίλος του είχε δίκιο; Μήπως όντως το καλοκαίρι βοηθάει στην οικοδόμηση σχέσεων.... Μήπως δεν ήταν εντελώς μούφα αυτό το τσιτάτο; Πήγαν μαζί διακοπές εν τέλει. Ήταν οι καλύτερες διακοπές μέχρι τώρα. Εύκολα. Το καλοκαίρι όμως ήταν σύντομο. Τελείωσε γρήγορα και μαζί μ'αυτό τελείωσε και η σχέση τους.

Όταν τον ρωτούσε γιατί, αυτός της απαντούσε πως δεν υπήρχε επικοινωνία. Δεν υπήρχε ειλικρινεία. Όταν την ρωτούσε αυτός γιατί, αυτή του απαντούσε πως δεν μπορούσε ακριβώς να προσδιορίσει τον λόγο.  Απλώς αισθανόταν πως ήθελε κάτι άλλο. Τα λόγια και οι λόγοι γενικώς δεν έχουν σημασία. Αποτελούν μόνο τη μορφή και όχι το περιεχόμενο.  Και είχε μάθει πως η μορφή δεν καθορίζει το περιεχόμενο σε τίποτα. Αντίθετα η μορφή ακολουθεί το περιεχόμενο. Η μορφή ήταν οι δήθεν λόγοι που έβρισκαν για να δικαιολογηθούν. Το περιεχόμενο ήταν πως απλώς σταμάτησαν να ταιριάζουν. Η μπορεί και να μην ταιριάζαν εξ αρχής. Είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως έφταιγε αυτή. Έφταιγε αυτή γιατί ήταν μια καριόλα. Γιατί δεν ήταν ειλικρινής μαζί του. Δεν ήταν όπως την φανταζόταν. Έφταιγε γιατί.......έτσι.

Αλλά μεταξύ μας τώρα. Μπορεί να έφταιγε και αυτός. Μπορεί να έφταιγαν και οι δύο το ίδιο. Μπορεί και να μην έφταιγε κανείς. Μπορεί να έκατσε έτσι η φάση.

Τρία χρόνια στο μέλλον. Fast forward. Αυτός έχει τελιώσει την σχολή και ορκίζεται. Αυτή..... Άγνωστο. Έχει να την δει από τότε που χωρίσαν. Απο εκείνο το καλοκαίρι που περάσαν μαζί. Μπορεί να ζεί. Μπορεί και όχι. Έχει σημασία; Ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Εξάλου έχουν περάσει και 3 χρόνια. 

Αύριο είναι η ορκωμοσία. Ντύνεται κυριλέ. Η ορκωμοσία σηματοδοτεί και επισήμως το τέλος του φοιτηταριού. Φθάνει έξω απο το αμφιθέατρο. Πριν απο αυτόν ορκιζόταν το πρώτο τμήμα. Περίμενε να τελιώσουν για μπεί. Ανοίγει την πόρτα και μπροστά του είναι αυτή. Την βλέπει κατάμουτρα για πρώτη φορά μετά απο 3 ολόκληρα χρόνια. Για 3 χρόνια ούτε τηλέφωνα, ούτε κουβέντες, ούτε τίποτα. Και ξαφνικά..... μπαμ... εμφανίζεται μπροστά του..... κουλό ε;

-Και εσύ εδώ;

ηλίθια ατάκα... αλλά είναι τόσο αμήχανος που είναι το μόνο που καταφέρνει να πει...

- Ναι, και γω, ορκιζόταν η κολλητή μου... Τι κάνεις;; Καιρό έχουμε να ιδωθούμε... Τρία χρόνια αν δεν κάνω λάθος... Θυμάσαι;;; Καλά φαίνεσαι πάντως

- Ναι, καλά φαίνομαι... Έχω έρθει και γώ για την ορκωμοσία...

(ΜΑΛΑΚΑ ΠΕΣ ΤΗΣ.....πες της πως σου έλειψε....πως την σκέφτεσαι κάθε μέρα για τα τελευταία 3 χρόνια...πως θέλεις πάλι να κοιμηθείς μαζί της και να ξυπνήσεις μαζί της... μην της λες πως είσαι καλά... αφού δεν είσαι... πες της πως προσπάθησες να την πάρεις τηλέφωνο μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια αλλά κάθε φορά που σήκωνες το ακουστικό κοβόντουσαν τα πόδια σου ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΕΣΤΗΣ.... ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ... ΕΙΣΑΙ ΧΕΣΤΗΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ...)

-Μόνο που στην δική μου περίπτωση δεν ορκίζεται φίλος αλλά ορκίζομαι εγώ...

-Ααα, κατάλαβα... Άκου επειδή πρέπει να φύγω, θα είμαι εδώ για δύο μέρες ακόμα. Αν θες πάρε με ένα τηλέφωνο. Θα ήθελα να μάθω τι έχει γίνει στη ζωή σου τα τελευταία τρία χρόνια. 

(ΠΕΣ ΤΗΣ  ΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑ.... ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ.... το ξέρεις πως το θέλεις... πάρε τον αριθμό της... πες της να βγείτε)

-Θα το ήθελα αλλά θα φύγω κατευθείαν μετά την ορκωμοσία... Μπορούμε όμως να κανονίσουμε κάποια άλλη στιγμή

(ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ..... μην το κάνεις, μην της το αρνηθείς.... φέρσου έξυπνα και πάρε το γαμημένο το τηλέφωνο της. ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙΣ, ΔΕΝ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ... ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΗΣ)

-Κατάλαβα... Αν είναι έτσι τα λέμε κάποια άλλη στιγμή

(ΟΧΙ, ΟΧΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ... ΠΑΡΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ)

- Ναι... τα λέμε

(...........)

Υ.Γ.  ο πρωταγωνιστής δεν ξέρω αν την πήρε ποτέ τηλέφωνο... δεν έχει και μεγάλη σημασία ούτως ή άλλως.  Δεν είναι αυτό το σημαντικό της υπόθεσης. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως κάποια πράγματα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Έχουν ημερομηνία λήξης. Όσο και να τα τραβάμε απο τα μαλλιά δεν μεγαλώνει η διάρκεια τους. Αλλά το καλό είναι πως το καλοκαίρι δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μια φορά. Ο μέσος άνθρωπος ζει κατά προσέγγιση 80 καλοκαίρια. Κάποια από αυτά όμορφα και άλλα σκατένια.  Το καλοκαίρι λοιπόν δεν έχει διάρκεια, ημερομηνία λήξης. Τουλάχιστον όχι με την συμβατική έννοια. Όσον αφορά τους γενναίους και τις γενναίες που δεν θα κάνουν διακοπές φέτος, ο καθένας/καθεμία για τους δικούς τους λόγους, να θυμάστε πως το καλοκαίρι έχει όση διάρκεια του επιτρέπουμε εμείς να έχει. Ακούγεται πολύ σάπιο και κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Ο λόγος που το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο δεν είναι ούτε τα μπάνια, ούτε τα μπιτσόμπαρα ούτε τίποτα. Είναι το γεγονός πως για 2-3 μήνες έχεις την ευκαιρία να ξεφύγεις απο την καθημερινότητα.  Η ευκαρία να ξεφύγει κανείς απο την καθημερινότητα, μπορεί να διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβρη αλλά και μπορεί και να διαρκεί μία με δύο ώρες σε μία συνηθισμένη μέρα του Νοέμβρη, ή του Δεκέμβρη ή του Απρίλη. Επίσης η ατάκα του φίλου για το καλοκαίρι και τον έρωτα δεν ήταν αλήθεια. Τα δημογραφικά δείχνουν πως η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που χωρίζουν τα περισσότερα ζευγάρια.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Shaggie Rogers