Μουσική Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη SAMA' πριν την εμφάνισή της στο Winter Plisskën

H SAMA' αναμένεται να εμφανιστεί το ερχόμενο Σάββατο στο Winter Plisskën. Με αυτήν την αφορμή, μιλήσαμε μαζί της για την πολύπλευρη μουσική της δραστηριότητα.

Η πολυμήχανη SAMA', ξεκίνησε να μιξάρει το 2006 στη Ραμάλα και το 2010 άρχισε να φτιάχνει τη δική της μουσική και να ενδιαφέρεται για την ηλεκτρονική μουσική σύνθεση και συγκεκριμένα για είδη όπως η techno, η house και πιο σκοτεινά υποείδη. Την επόμενη χρονιά, θα βρεθεί στο Λονδίνο όπου και θα ολοκληρώσει τις σπουδές της πάνω στην ηχοληψία και τη μουσική παραγωγή στη S.A.E. και θα κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ ως Skywalker, το EP Life’s Pace μέσω της Itchycoo Records και το Quantum Morphosis που το ανέβασε στο internet (είναι διαθέσιμο στο itunes και σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες To 2013, θα βρεθεί στο Κάιρο όπου και θα ξεκινήσει η καριέρα της ως ηχολήπτης, μουσικός παραγωγός, audio trainer και sound designer για ταινίες και το 2016 θα συνεργαστεί με την Eka3 και θα φτιάξει ένα πρακτορείο το Awyav που θα εκπροσωπεί ανεξάρτητους καλλιτέχνες από τον Αραβικό κόσμο. Η SAMA’, αποφάσισε το 2017 που θα μετακόμιζε στο Παρίσι να αλλάξει το καλλιτεχνικό της όνομα από Skywalker σε SAMA’, το πραγματικό της όνομα, που σημαίνει ουρανός στα Αραβικά. Την ίδια χρονιά, θα βραβευτεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο και θα της προσφέρει να μείνει για 6 μήνες στο Cité internationale des arts για να δουλέψει για το επόμενό της άλμπουμ και live show.

Θα ήθελες να μας περιγράψεις το καλλιτεχνικό περιβάλλον στη Ραμάλα? Είναι δύσκολο να κάνεις τέτοια μουσική στη Mέση Aνατολή?

Είναι λίγο δύσκολο γιατί, όπως φαντάζεσαι, δεν ακούγεται τόσο πολύ και δεν είναι τόσο γνωστή, αλλά αυτό δείχνει να αλλάζει.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια καλλιτέχνις από τη χώρα σου στη δουλειά της;

Προβλήματα σχετικά με το ταξίδι, την επικοινωνία με άλλους καλλιτέχνες, το να μαθαίνεις νέα πράγματα κ.λπ.

Έχεις δουλέψει με σκηνοθέτες ως μουσική παραγωγός και sound designer σε ταινίες τα τελευταία χρόνια. Ποια ήταν η γενική αίσθηση που σου άφησε η συμμετοχή σου στην κινηματογραφική βιομηχανία;

Λατρεύω τις ταινίες και λατρεύω και το sound design, είναι σαν τη διαδικασία της παραγωγής αλλά με πραγματικούς ήχους. Από το sound design έχω εμπνευστεί κυρίως γι' αυτό που κάνω. Ειδικά αν δουλεύεις στο animation, εκεί είναι που ο ήχος εξερευνεί νέα όρια.

Τι σε έκανε να αλλάξεις το όνομά σου από "Skywalker" σε "SAMA'"; Υποδηλώνει κάποια αλλαγή στην καλλιτεχνική σου δουλειά και παραγωγή;

Όχι δεν νομίζω, πιστεύω ότι απλώς ωριμάζω. Δεν μένω κολλημένη στο ψευδώνυμο αλλά επιστρέφω στο πραγματικό μου όνομα. Επιπλέον, δεν ξέρω τίποτα για το Star Wars και αυτό δημιουργούσε προβλήματα (γέλια)!

Πώς θα χαρακτήριζες γενικά τη μουσική παραγωγή και τις σύγχρονος μορφές διανομής; Πάει καιρός από τις "αναλογικές" μέρες, έτσι;

Συμφωνώ (γελώντας)! Αλλά επίσης πιστεύω ότι τα ψηφιακά μέσα ανοίγουν νέα σύνορα και όρια. Πράγματι, η κατάσταση γίνεται ευκολότερη για ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν, αλλά για αυτούς που ξέρουν, η κατάσταση πηγαίνει πλέον σε άλλο επίπεδο.

Πόσο έχει ριζοσπαστικοποιήσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή η ανάπτυξη της τεχνολογίας; Μοιάζει σαν οι Kraftwerk να είχαν τόσο δίκιο!

Όπως είπα και παραπάνω, την έκανε πολύ πιο εύκολη, αλλά διεύρυνε περισσότερο τους ορίζοντες.

Πώς ήταν για σένα να δουλεύεις στην Cité Internationale des Arts; Νιώθεις δικαιωμένη από τις καλλιτεχνικές επιλογές σου έως τώρα;

Ναι, φυσικά. Πέρασα εκεί έναν υπέροχο χρόνο, γνώρισα τόσους καλλιτέχνες, έκανα τόση πολλή μουσική και πρόοδο στη δουλειά μου. Είναι φοβερό τι μπορεί να επιτύχει κάνεις αν σταθεί ένα λεπτό και αφιερωθεί σε αυτό που θέλει να κάνει στ' αλήθεια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Θα σκεφτόσουν ποτέ για παράδειγμα να επενδύσεις μουσικά κάποια θεατρική performance;

Φυσικά θα το σκεφτόμουν. Μόλις ξεκινήσαμε τη λειτουργία μιας κολεκτίβας στην Παλαιστίνη που λέγεται Union. Απαρτίζεται από διάφορους DJ's και σχεδιάζουμε ένα φεστιβάλ, ελπίζω σύντομα. Επίσης, ακόμα περιοδεύω και κάνω παραγωγές με το project Sodassi. Συνεχίζει και το project Electrosteen, και η Awyav (η εταιρεία μου) είναι ακόμα ζωντανή. Θα δούμε τι άλλο θα συμβεί με τον νέο χρόνο!

Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου και ελπίζω να έχεις μια υπέροχη βραδιά παίζοντας στην Ελλάδα για εμάς!

Ευχαριστώ πολύ! Ανυπομονώ!

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Γιάννης Ραουζαίος