Θέατρο Συνεντεύξεις

Window, της Ματίνας Μέγκλα

από kaboomzine

Το Window είναι μια εικαστική performance εμπνευσμένη από πίνακες του τσέχου φωτογράφου Jan Saudek, που θα παίζεται στο θέατρο 104  μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Το kaboom βρέθηκε στην πρεμιέρα και συνομίλησε με τη Ματίνα Μέγκλα, τη δημιουργό του project.

Ματίνα, μίλησέ μας κατ' αρχάς για την καλλιτεχνική πορεία σου, που σε έχει φέρει μέχρι αυτή την παράσταση.

Γεννήθηκα στις Σέρρες όπου και μεγάλωσα. Πρώτη μου επαφή με το ένδυμα ήταν η κόκκινή μου ραπτομηχανή δώρο της γιαγιάς μου της Ματίνας μοδίστρα μεγάλη νυφικών. Σπούδασα ενδυματολογία και σκηνογραφία στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Θέλοντας να ειδικευτώ σωστά και ολοκληρωμένα στον τομέα του ενδύματος, συνέχισα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με το Fashion Design στο UCA και ένα ακόμη μεταπτυχιακό στον τομέα Costume Design for Performance στο London College of Fashion του UAL. Παράλληλα παρακολούθησα και ολοκλήρωσα μία σειρά από Courses στο Central Saint Martin's College of Art, όλα σχετικά με ειδικές κατασκευές, μεταμορφώσεις του ενδύματος αλλά το ρόλου του κοστουμιού στις διάφορες μορφές τέχνης.

Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό είναι το δεύτερο ανέβασμα του Window, καθώς είχαν προηγηθεί και οι παραστάσεις στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Πώς προέκυψε αυτό και τι σημασία έχει για εσένα;

Το window παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 4 μόνο παραστάσεις. με μεγάλη όλων μας χαρά πήγε πολύ καλά οπότε μας έδωσε τη θέληση να το συνεχίσουμε και να το ταξιδέψουμε. Βέβαια είναι πολύ συμαντικό για όλους να έχει αντίκρυσμα η δουλειά και η έμπνευσή μας.

Η performance δομείται γύρω από πίνακες του Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek. Πώς ήρθες σε επαφή με το έργο του και πώς σε επηρέασε; Επίσης, στο Window συνομιλείς με συγκεκριμένα έργα του ή με το γενικότερο πνεύμα της δουλειάς του;

Θεωρώ ότι το έργο του Jan Saudek είναι μία πηγή έμπνευσης διότι οι εικόνες του αφηγούνται ιστορίες με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Δε ξέρεις πραγματικά αν πρόκειται για αληθινές φωτογραφίες ή για ζωγραφικούς πίνακες και επιπλέον κάθε φορά που τις κοιτάζεις συναντάς σε αυτές νέα στοιχεία που δίνουν μία νέα σημασία στο έργο και φυσικά μία καινούργια ιστορία. Παρατηρείται έντονη θεατρική σκηνογραφία αλλά και σκηνοθεσία στα έργα του, πράγμα που σε κάνει να αποζητάς να δεις τη συνέχεια.

eli gousi (2)

Ο ρόλος του σώματος και της κίνησης στην performance μάς φάνηκε κεντρικός. Μπορείς να μας μιλήσεις για τη λειτουργία αυτών των δύο στοιχείων;

H performance αυτή είναι ουσιαστικά μία σύμπραξη τεχνών. Σκηνογραφίας εικαστικών χορού μουσικής και video art. Ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας ωστε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Στηριχτήκαμε όλοι σε μία βασική και κύρια ιδέα και πάνω σε αυτή δημιουργήσαμε ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ιστορία έχοντας όμως έναν κοινό άξονα σε σχέση με αυτή. Όταν περάσαμε στη πρακτική υλοποίηση της, οι χορογραφίες του Θανάση Ακοκκαλίδη και της Καλλιόπης Σίμου οδήγησαν στη δραματουργία της παράστασης και εν συνεχεία στην ολοκλήρωση της. Δουλεύαμε όλοι μας παράλληλα και ταυτόχρονα συναντηθήκαμε.

Θα έλεγες ότι η συγκεκριμένη παράσταση εντάσσεται σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα; Έχει για σένα νόημα μια τέτοια ερώτηση;

Δε θα το απαντούσα τόσο απλά. 'Όπως προείπα είναι μία σύμπραξη τεχνών και επιρροών οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητο να κατατάσσεται σε συγκεκριμένο ρεύμα.

Η performance συνομιλεί κατά κάποιον τρόπο με το σήμερα; Ή παραμένει σχετικά ανεξάρτητη με τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία;

Θα έλεγα ότι κυρίως είναι προσωπικό το θέμα της· παρόλα αυτά, τίποτα δεν κινείται ανεξάρτητα από την κοινωνία του χθες και του σήμερα.

Η μουσική της παράστασης μάς έκανε εντύπωση. Ποιος έκανε την επιμέλεια και πώς κινηθήκατε ώστε να δένει ο ήχος με την εικόνα;

Η μουσική της παράστασης έχει γράψει ο THEODORE. Συλλογικά λοιπόν όπως δουλέψαμε ενσωματώθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία ώστε να δένουν μεταξύ τους.

Η performance παίζεται μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Αρχικά θέλω το window να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η performance ως τέχνη πάντα θα είναι προτεραιότητα μου επομένως έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι την επόμενη.

Ευχαριστούμε πολύ.

eli gousi (8)

Συντελεστές της παράστασης

Σύλληψη ιδέας – οργάνωση – παραγωγή : Ματίνα Μέγκλα
Συμπαραγωγή: Τheodore
Performers : Νάνσυ Σταματοπούλου
Θανάσης Ακοκκαλίδης
Χορογραφία : Καλλιόπη Σίμου – Θανάσης Ακοκκαλίδης
Σκηνογραφία – κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μούσική: Τheodore
Ηχοληψία: Βαγγέλης Μόσχος
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Βίντεο – Φωτογραφία : Έφη Γούση
Κάμερα-Μονταζ : Ειρήνη Στείρου
Κατασκευή σκηνικού : Ματίνα Μέγκλα, Μάης Πολύζος
Σχεδιασμός αφίσας: Alan Klim
Σχεδιασμός εντύπου : Νίκος Καρανικόλας

Τη συνέντευξη πήραν για λογαριασμό του kaboom οι Αδερφός Κουφίωνας και Γ. Κτενάς. Οι φωτογραφίες είναι της Ε. Γούση.

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine