Μουσική Συνεντεύξεις

Οι Xiu Xiu μιλάνε στο Kaboom

Με αφορμή την επιστροφή τους στην Αθήνα για μια ζωντανή εμφάνιση την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, το Kaboom παρουσιάζει  το συγκρότημα των Xiu Xiu. Η ιδιαίτερη αυτή  μπάντα, με τους post punk και experimental rock ήχους της, θα παρουσιάσει και τον δέκατό της δίσκο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017, με τίτλο Forget. Αξοσημείωτο είναι ότι οι Xiu Xiu ήρθαν πρόσφατα ξανά στο παγκόσμιο μουσικό προσκήνιο, λόγω της σύνθεσης της μουσικής της σειράς Twin Peaks του David Lynch. Για τη μουσική, την τέχνη και τη ζωή μιλά στο Kaboom ο ερμηνευτής των Xiu Xiu, Jamie Stewart. 

Τι σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε το σχήμα των XIU XIU στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας;

Ουσιαστικά ένας συνδυασμός συναισθηματικής και κοινωνικής απελπισίας, μια εμμονική αγάπη για την μουσική, η αδυσώπητη κατάθλιψη και οι εντολές της Μούσας.

Πόσο επηρεάζει το έργο σας η ιδέα του μουσικού πειραματισμού και του αυτοσχεδιασμού;

Είναι και τα δύο απαραίτητα για τη διαδικασία της μουσικής σύνθεσης. Στις ζωντανές εμφανίσεις μας παίζουμε τα τραγούδια ως συνθέσεις, αλλά η προεργασία και η ανάπτυξη αυτών των συνθέσεων που βασίζονται στις ηχογραφήσεις έρχεται μετά από μήνες πτώσης από κάθε ηχητικό βράχο στον οποίο είμαστε ριγμένοι. Η μουσική σύνθεση σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, να μην σκεφτόμαστε αλλά απλώς να κινούμαστε και να δοκιμάζουμε τα πάντα, μέχρι να δούμε τι θα συμβεί. Όλη αυτή η συγκόλληση γίνεται στα στούντιο, και στη συνέχεια στα live μας γίνεται η περαιτέρω επεξεργασία και βελτίωση των συνθέσεων.

Η απώλεια και μια αίσθηση σκοτεινής, συναισθηματικής ατμόσφαιρας φαίνεται να υπάρχουν σε πολλά από τα έργα σας. Σε τι βαθμό αυτά τα στοιχεία αποτελούν κομμάτι της καλλιτεχνικής σας πρότασης - ιδέας;

Αυτά τα στοιχεία που αναφέρετε αποτελούν τα συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο κόσμος, και το συγκρότημά μας είναι μια μπάντα για τα συστατικά του κόσμου.

Η μουσική σας βασίζεται σε έναν συνδυασμό μουσικών οργάνων που δεν συναντώνται πάντα στην παραγωγή ροκ εν ρολ μουσικής. Μήπως αυτό αποτελεί μια, αν μπορεί να τεθεί έτσι, πιο tribal μουσική προσέγγιση;

Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη αυτή. Η αγάπη μας για διαφορετικούς ήχους προέρχεται από το γεγονός ότι είμαστε οπαδοί της μουσικής. Αν για παράδειγμα ακούσουμε έναν ήχο σε ένα δίσκο και αυτός κινεί τις καρδιές μας θέλουμε να δούμε αν είναι δυνατόν να τον εντάξουμε σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Όλα έχουν να κάνουν με τον ήχο και ποια συναισθήματα προκαλούν οι ήχοι.

Τι σημαίνει μια ζωντανή εμφάνιση (live) για εσάς; Η τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα μου έδωσε την εντύπωση μιας πολύ ενεργού πρώτης ύλης που είναι πάντα έτοιμη να εκραγεί στη σκηνή!

Είναι ανάμεικτο συναίσθημα, αλλά προσπαθούμε πάντα να παίζουμε όσο πιο έντονα και πιο ανοιχτά μπορούμε. Μερικές νύχτες νιώθεις ότι τα σύννεφα ανεβαίνουν ψηλά και υπάρχει μια σύνδεση με τους ανθρώπους εκεί και παίζουμε καλά, και άλλες νύχτες αισθάνομαι ότι είμασταν απαίσιοι και θέλω να πυροβολήσω τον εαυτό μου στο πρόσωπο.

Φαίνεται ότι σας αρέσει να εργάζεστε στο υλικό κάποιων συγκροτημάτων όπως οι Smiths ή οι Bauhaus. Πώς νιώθετε που συμμετέχετε στο περίεργο ταξίδι μουσικού μετασχηματισμού που αποτελείται από διασκευές (covers) ;

Οι διασκευές είναι για εμάς ένας τρόπος να πούμε ευχαριστώ σε αυτά τα τραγούδια. Έχουμε κάνει πολλές διασκευές και σχεδόν κάθε περίπτωση είναι ένα αφιέρωμα σε αυτό το τραγούδι, ένας τρόπος να προσπαθήσουμε να είμαστε ο εαυτός μας μέσα σε ένα τραγούδι που μας έκανε αυτούς που είμαστε. Να υποκλιθούμε μπροστά του.

Ποια είναι η ιδέα σας για το μετασχηματισμό του rock n roll μέσω των νέων τεχνολογιών που έρχονται γρήγορα στο προσκήνιο τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα; Μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ψηφιακών τεχνολογιών τα πράγματα φαίνεται να γίνονται πιο εύκολα, και επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα με νέες δυνατότητες τόσο για την καλλιτεχνική δημιουργία όσο και για τη μουσική διανομή.

Δεν μας απασχολεί καθόλου η τεχνολογία.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Michael Gira πριν από μερικά χρόνια;

Ήταν και είναι μια απίστευτη τιμή για εμένα. Είναι ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές όλων των εποχών. Από τότε έχουμε γίνει φίλοι και εκτιμώ βαθύτατα τη μουσική που κάνει.

Θα ήθελα αν μπορείτε να μου μιλήσετε σχετικά με τoν ιδιαίτερο μουσικό πλουραλισμό στο έργο σας «LA FORET», το τέταρτο μουσικό άλμπουμ σας.

Για εμένα, χωρίς σε καμία περίπτωση να πρέπει να ισχύει αυτό και για οποιονδήποτε άλλο, αλλά για εμένα ήταν μια ευκαιρία να προβληματιστώ για αρκετά χρόνια και καταστάσεις βαθιάς απώλειας, άγχους και θλίψης που υπήρξαν στην προσωπική μου ζωή και στην πολιτική μεταξύ 2001 και 2004. Είναι ένα μουσικό άλμπουμ για να ξαπλώνει κανείς παραμένοντας ακίνητος, προσπαθώντας να καταλάβει πώς αυτά τα πράγματα συνέβησαν λιγότερο από το να σπάσουν τα κεφάλια μέσα από μια νεκρή αγελάδα προσπαθώντας να καταλάβουν.

Τι είναι η δημιουργικότητα σε μια σύγχρονη καλλιτεχνική έννοια και πόσο επηρεάζεται από τις αξίες και τα πρότυπα της καλλιτεχνικής βιομηχανίας;

Η δημιουργικότητα είναι το νόημα, ο σκοπός της μουσικής. Δεν υπάρχουν βιομηχανικές αξίες και δεν υπάρχουν πρότυπα. Υπάρχουν άλλωστε πάρα πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο που εμπλέκονται στη μουσική δημιουργία ώστε να μπορεί να πει κανείς πως υπάρχουν ενιαία, ομοιόμορφα πρότυπα.

Ποια είναι η άποψή σου για την Αγάπη; Είναι μια ερώτηση με την οποία κλείνω πάντα τις συνεντεύξεις μου και μπορείς να απαντήσεις με οποιονδήποτε τρόπο θέλεις.

Νομίζω, όσο σκληρή κι αν είναι η αγάπη, είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους ανθρώπινους. Αναδεικνύει την καλύτερη και χειρότερη πλευρά μας και είναι κεντρικό στοιχείο της αφήγησής μας ως κατοίκων της γης και του ουρανού. Ίσως αν προσπαθήσετε να αγαπήσετε, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον εκπληκτικά. Αγαπήστε μια κολοκύθα, αγαπήστε μια γάτα, αγαπήστε τη φύση, αγαπήστε την τιμιότητα, αγαπήστε τη μαμά σας, αγαπήστε το σώμα σας, αγαπήστε ένα βιβλίο.

Οι Xiu Xiu θα εμφανιστούν την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017, στο Temple Athens, Ιάκχου 17, Γκάζι.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Γιάννης Ραουζαίος