Μουσική Συνεντεύξεις

Πήγαμε στο release του ‘Yearling’ και μιλήσαμε με τους Wherewilder!

φωτογραφίες: Δημήτρης Ζούρας
από kaboomzine

 

Την περασμένη Τετάρτη το kaboom βρέθηκε στο 6dogsγια το release του ‘Yearling’, του πρώτου δίσκου των Whereswilder. Οι Whereswilder, για τους λίγους που δεν τους ξέρουν ακόμη, είναι μία νέα μπάντα από την Αθήνα που παίζει μουσική βασισμένη στην ψυχεδέλεια της δεκαετίας του 60, με stoner στοιχεία και μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο (ψηφιακά, σε cd και σε βινύλιο) από το νεοσύστατο label της 6dogs records. Ο ήχος, ενώ σε ταξιδεύει αμέσως στα 60’s,  διατηρείται ολόφρεσκος κι η παραγωγή του δίσκου είναι αψεγάδιαστη. Η παρουσία τους στη σκηνή του κατάμεστου 6dogs την Τετάρτη ήταν ανάλογη των προσδοκιών που μας είχε δημιουργήσει η ακρόαση του ‘Yearling.

Η μπάντα βγήκε στη σκηνή εν μέσω καπνών και χειροκροτημάτων και αμέσως έπιασε από τη μούρη το κοινό, καθώς ήδη από το τέλος του πρώτου κομματιού ο κόσμος είχε ζεσταθεί και κουνιόταν ρυθμικά στον ρυθμό της μουσικής. Οι Whereswilder, που παρουσιάστηκαν απόλυτα προσηλωμένοι στο παίξιμό τους, παρουσίασαν το δίσκο τους και έπαιξαν για πρώτη φορά και ένα νέο κομμάτι, το οποίο ήταν εξίσου όμορφο με τα υπόλοιπα, πράγμα με το οποίο μάλλον συμφώνησε και ο κόσμος καθώς έδειξε να το απολαμβάνει. Πολύ όμορφα τα φωνητικά και από τους δύο vocalists (ο μπασίστας και ο ένας κιθαρίστας) των οποίων οι φωνές εναλλάσσονταν, ενώ οι δύο κιθάρες αλληλοσυμπληρώνονταν ιδανικά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον ντράμερ, ο οποίος κατά την ταπεινή μου άποψη έκλεψε την παράσταση. Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό και αρκετές συναυλίες, ο κόσμος δεν μιλούσε μεταξύ του και έτσι δεν έπρεπε να υποστώ την φλυαρία για την προσωπική ζωή των διπλανών μου. Φαίνεται πως προφανώς οι Wherewilder κράτησαν για όλο το σετ τους αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.Η αλήθεια είναι πως η συναυλία δεν έκανε κοιλιά σε κανένα σημείο. Αντιθέτως η πρόοδος ήταν κλιμακωτή μιας και όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερο μας απορροφούσαν οι ψυχεδελικές μελωδίες, τα ζεστά φωνητικά και οι ολόσωστες και άκρως ενδιαφέρουσες εναλλαγές ταχύτηταςτης μπάντας. Στο τελευταίο κομμάτι δε, οι καλλιτέχνες τα έδωσαν όλα αυτοσχεδιάζοντας και απογειώνοντας έτσι την εμπειρία της ακρόασης. Σε καμία στιγμή όμως δεν χάθηκε ο έλεγχος. Επιτεύχθηκε έτσι ένα jam τόσο ελεύθερο όσο και πειθαρχημένο, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους ένα φινάλε που θα θυμούνται για καιρό.

Με δυο λόγια οι Whereswilder απέδειξαν πως είναι μια πολύ δουλεμένη μπάντα και πως διαθέτουν τις δυνατότητες και τον απαραίτητο επαγγελματισμό για να παίξουν καταπληκτικά gigs. Περιμένω λοιπόν να τους δω με ανυπομονησία στη σκηνή του Αn Club στις 31 Μαρτίου, όπου θα ανοίξουν τη συναυλία των Dead Meadow. Μέχρι τότε όμως ας δούμε τι απάντησαν στις ερωτήσεις του kaboom.

Kaboom: Γιατί παίζετε μουσική;

Whereswilder: Γιατί το ονειρευόμαστε από μικρά παιδιά και μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί. Κάποιοι από εμάς έχουν παράλληλα και την τύχη να ζουν από τη μουσική ως επάγγελμα.

Εκτός από κάποιες stoner και 90's επιρροές, η βάση της δουλειάς σας είναι η ψυχεδέλεια των 60's. Γιατί το επιλέγετε αυτό; Το κοινό του 2014 γιατί πιστεύετε πως ενδιαφέρεται γι' αυτό;

Το ζήτημα των επιρροών μιας μπάντας είναι πάντοτε κάτι σαν άλυτος γρίφος. Η μουσική είναι ανοιχτή σε κάθε λογής ερμηνεία και η δική μας δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση σε αυτό. Με άλλα λόγια, μπορεί εμείς στα '90s να μην πηγαίναμε καν γυμνάσιο και να μην έχουμε όντως αντλήσει έμπνευση από εκεί, παρόλα αυτά σεβόμαστε απόλυτα το ότι μπορεί κάποιος ακροατής να πιστέψει το αντίθετο. Από την άλλη, η αναφορά στα '60s είναι πιο ρεαλιστική. Όντως, γράφοντας το ‘Yearling’, είχαμε πολύ έντονα στο μυαλό μας την επιρροή που μας έχουν ασκήσει οι δίσκοι που αγαπάμε από εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά, προσπαθήσαμε στο υλικό να φανούν επαρκώς και τα δικά μας βιώματα καθώς ήμασταν 24χρονοι το 2014 και όχι το 1968. Όσο για το ενδιαφέρον του κοινού: στη βιομηχανία της μουσικής, η στροφή στο παρελθόν έχει την τιμητική της εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα αν αυτό το ενδιαφέρον θα στραφεί και προς τα εμάς μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Ποια είναι η διαδικασία της σύνθεσης; Γράφει συνήθως κάποιος συγκεκριμένος ή οι ιδέες προκύπτουν από jams;

Η διαδικασία δεν είναι ποτέ συγκεκριμένη και προσπαθούμε να το διατηρούμε έτσι. Έχουμε δουλέψει κατά καιρούς κομμάτια με όλους τους πιθανούς διαφορετικούς τρόπους. Πλέον ξέρουμε πως όλοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας.

Η παραγωγή του δίσκου είναι εκπληκτική. Ποια η συμμετοχή σας σ' αυτήν τη διαδικασία;

Την παραγωγή έχει επιμεληθεί ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Ονομάζεται Άλεξ Μπόλπασης και όσον αφορά στο ‘Yearling’ έχει λειτουργήσει ως το πέμπτο μυαλό των Whereswilder. Ο δίσκος είναι κατά βάση στηριγμένος σε υλικό που ηχογραφήθηκε ζωντανά από τους τέσσερις μας στα Artracks Studios, οπότε και η δική μας συμμετοχή θα ήταν αναγκαστικά ενεργή. Όλα όμως έγιναν υπό την επίβλεψή του, καθώς τον εμπιστευόμαστε απόλυτα.

Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας για τη μουσική σας και πώς βλέπετε το μέλλον της μουσικής σκηνής στην Ελλάδα;

 Οι φιλοδοξίες μας είναι οι μεγαλύτερες δυνατές. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσωπικές θυσίες που χρειάζονται για να βρει τα βήματά του το ‘Yearling’ έχοντας ως βάση την Ελλάδα κοιτώντας όμως παράλληλα το πού αυτό θα καταφέρει να μας ταξιδέψει. Πιστεύουμε πως το μέλλον της εγχώριας μουσικής σκηνής είναι πιο ευοίωνο από ποτέ. Τα σύνορα πλέον έχουν ανοίξει από πολλές μπάντες και καλλιτέχνες που δείχνουν τον δρόμο και αποδεικνύουν συνεχώς πως το κλειδί είναι η επιμονή και κάποιο τσαγανό. Αν σκεφτεί κανείς πλάι σε αυτό το πόσες φοβερές ελληνικές δουλειές έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια η αισιοδοξία πολλαπλασιάζεται σοβαρά.

To ‘Yearling’ είναι διαθέσιμο εδώ. Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε από πρώτο χέρι για τα νέα των Whereswilder εδώ.

Το αφιέρωμα και τις ερωτήσεις έκανε για λογαριασμό του kaboom ο Μάριος Κατρίτσης.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Ζούρα.

 

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine