Εκδηλώσεις

2/3: Εκδήλωση-Συζήτηση για το δοκίμιο του Μαρσέλ Μως "Το δώρο"

από kaboomzine

Η Ομάδα Αυτομόρφωσης της Αυτοδιαχειριζόμενης Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Στεκιού Πέρασμα (Ζωοδόχου Πηγής και Ισαύρων) διοργανώνει την Παρασκευή 2/3 και ώρα 20:30 μια εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την ανάγνωση του έργου του Μαρσέλ Μως.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αναδειχθούν κάποιοι από τους προβληματισμούς που προέκυψαν μέσα από τη συλλογική ανάγνωση του μωσιανού έργου από τη συγκεκριμένη ομάδα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Μως, που στη χώρα μας δεν συζητιέται τόσο πολύ, επηρέασε άμεσα ή έμμεσα όλους τους γάλλους στοχαστές που διαβάζουμε σήμερα. Οι επιδράσεις του στον Μισέλ Φουκώ, παραδείγματος χάρη, φανερώνονται αμέσως στον προσεκτικό αναγνώστη.

Η συζήτηση λοιπόν αυτή θα είναι μια όμορφη (και, πάνω απ' όλα, συλλογική) αφορμή για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται (ή να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο) με τη σκέψη αυτής της ιδιαίτερης μορφής της γαλλικής σκέψης.

Ο Μαρσέλ Μως (1872-1950)

Ακολουθεί ένα μέρος ενός κειμένου του Camille Tarot για τη ζωής και το έργο του Μως, το οποίο μεταφράστηκε από τα παιδιά της Ομάδας Βιβλιοθήκης και θα διατίθεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης:

Ποιος δεν έχει ακούσει να γίνεται λόγος για τον Μαρσέλ Μως: τον ανιψιό, τον για είκοσι χρόνια στενότερο συνεργάτη και στη συνέχεια, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον διάδοχο του Εμίλ Ντιρκέμ, του «ιδρυτή» της γαλλικής κοινωνιολογίας; Κι ακόμη, τον συγγραφέα ορισμένων διάσημων κειμένων, ανάμεσα στα οποία και το πολύ ξακουστό Δοκίμιο για το Δώρο, του οποίου το ενδιαφέρον και η σημασία αναγνωρίζονται καθολικά από τους εθνολόγους και τους κοινωνιολόγους; Όμως, παρ’ όλη τη διασημότητά του, ή ίσως εξαιτίας της, ο Μως είναι σχεδόν ένας άγνωστος.

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine