Εγχειρήματα Συνεντεύξεις

Αυτοί οι Chefs αξίζουν σίγουρα ένα tip!

από kaboomzine

 

Όπως λένε και οι ίδιοι οι Tip the Chef στη σελίδα τους στο facebook, τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν! Ποιοί είναι όμως αυτοί; Τέσσερις νέοι μάγειρες οι οποίοι έρχονται στο σπίτι σου και σου μαγειρεύουν δωρεάν. Αν μείνεις ικανοποιημένος, απλούστατα δώσε τους ένα φιλοδώρημα! Το Kaboom μίλησε μαζί τους και μας εξήγησαν πώς λειτουργεί το εγχείρημα.

 

Τι ακριβώς είναι το project του Tip the Chef και πώς γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτό; Ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτό;

Οι Tip The Chef είμαστε μια ομάδα νέων μαγείρων που μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μας και να σου μαγειρέψουμε στον χώρο σου για εσένα και την παρέα σου, με μοναδική σου υποχρέωση το κόστος των υλικών. Από εκεί και πέρα σε «προκαλούμε» αν μείνεις ευχαριστημένος  να μας ανταμείψεις με ένα Tip! Εμπνευστής αυτής της μαγειρικής ιδέας είναι ο ελληνολιβανέζος Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem, ο οποίος μετά το πέρας των σπουδών του, στον τομέα του marketing και της μαγειρικής, αποφάσισε να βρει αυτόν τον  εναλλακτικό τρόπο για να εξασκεί χωρίς δημιουργικά όρια αυτό που τόσο αγαπάει. Τη μαγειρική. Μαζί με τον Fahd είμαστε οι: Nίκος Μικρόπουλος, Παναγιώτης Κουτσούκος, Yohhana D’elia, και πολλοί guest stars!

 

 

 

tipthechef1

photo: George Santamouris

 

 

Υπάρχει από την πλευρά σας η πρόθεση γαστρονομικής εκπαίδευσης του κοινού ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργείτε σαν μία υπηρεσία catering με ιδιαίτερη προσωπικότητα;

Οι Tip The Chef δεν είμαστε άλλο ένα private catering, άλλωστε δεν ανταγωνιζόμαστε με τίποτα τέτοιο. Είμαστε μια ομάδα επαγγελματιών μαγείρων που έχουν στόχο να μοιράζονται τις γνώσεις τους, την αγάπη τους για το φαγητό, τις εμπειρίες τους και τη δημιουργικότητα τους.

Ο οικοδεσπότης μπορεί αν θέλει να εμπλακεί στη μαγειρική διαδικασία.  Είναι πολλοί αυτοί που όντως το κάνουν; Τι σας λένε μετά για την εμπειρία;

Μέχρι τώρα οι οικοδεσπότες δεν εμπλέκονται πολύ στην μαγειρική διαδικασία αλλά αν θέλουν φυσικά μπορούν να το κάνουν! Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα σπίτια που μαγειρεύουμε το πάρτι μεταφέρεται στην κουζίνα, όπου όλοι περνούν και μας κάνουν ερωτήσεις, δοκιμάζουν αυτά που μαγειρεύουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις και το διασκεδάζουμε πολύ και εμείς και αυτοί!

Προσαρμόζεστε στις προτιμήσεις του οικοδεσπότη. Πώς όμως σας επηρεάζει πέρα από αυτό και το στυλ ή το status του κάθε πελάτη ή του χώρου όπου μαγειρεύετε κάθε φορά;

Οι οικοδεσπότες περισσότερο εμπλέκονται στη διαδικασία στησίματος του εκάστοτε μενού που ετοιμάζουμε. Μας λένε τι φαντάζονται, τι θέλουν, τι τους αρέσει και τι όχι, και εμείς με βάση αυτά προτείνουμε διάφορα πιάτα. Άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια που παίζει ρόλο στα μενού που προτείνουμε είναι όλη η ομάδα είμαστε άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες κάτι το οποίο βοηθάει φυσικά.

Είναι η βασική σας απασχόληση ή ένα side project;

Όλοι μας κάνουμε και άλλες δουλειές πάνω στην μαγειρική, δεν είναι ο σκοπός μας σαν Tip The Chef το να βγάλουμε χρήματα, αλλά πιο πολύ αν εκφραστούμε πάνω σε αυτό που αγαπάμε χωρίς τους περιορισμούς που έχουμε στις κυρίως δουλειές μας.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη μαγειρική; Είναι τέχνη, χημεία ή κάτι άλλο; Ποια η σχέση μεταξύ φαγητού και επικοινωνίας; 

Η μαγειρική  είναι και τέχνη και επικοινωνία και μορφή έκφρασης συναισθημάτων. Το φαγητό είναι κάτι που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και επίσης είναι απόλαυση και ανάγκη.

Τι κάνει ένα πιάτο πραγματικά καλό; Η πρώτη ύλη, το μαγείρεμα της τροφής, η εμφάνιση;

Η επαγγελματική μαγειρική σίγουρα χρειάζεται γνώσεις και τεχνικές αλλά για να ξεχωρίσεις αυτά δεν φτάνουν. Ένα πιάτο καλό πιάτο δεν εξαρτάται μόνο από το πώς έχεις κόψει τα λαχανικά αλλά ούτε και από το πόσο ακριβό κρέας θα έχεις. Ένα καλό πιάτο είναι στην ουσία ένα πάντρεμα πολλών πραγμάτων. Μία διαδικασία που ξεκινάει από το πώς θα φερθείς στην πρώτη ύλη όταν την πάρεις στα χέρια σου μέχρι τελικά να την παρουσιάσεις.

 

 

tipthechef2

photo: George Merianos

 

 

Πώς εξηγείτε το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για τη μαγειρική;

Οι καιροί είναι δύσκολοι και το να φας έξω ή να παραγγείλεις είναι πλέον σχεδόν πολυτέλεια, οι άνθρωποι στρέφονται έτσι προς την κουζίνα τους, επιπλέον είναι πολύ εύκολο να μάθουν και να πειραματιστούν αφού μπορούν πολύ εύκολα να έχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια συνταγές αλλά είναι και σε πολλά περισσότερα προϊόντα σε σχέση με παλαιότερα.

Εσείς λειτουργείτε με τα tips. Γενικότερα όμως, σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία, υπάρχει χώρος για την υψηλή γαστρονομία ή αποτελεί πολυτέλεια για λίγους;

Πάντα υπάρχει χώρος για υψηλή γαστρονομία, δεν είναι απαραίτητα ακριβή, είναι η σωστή διαχείριση των σωστών υλικών. Το ότι δουλεύουμε με ανταμοιβή ένα tip δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τα πιάτα που φτιάχνουμε με λιγότερη προσοχή ή φαντασία.

Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό; Πού το αποδίδετε αυτό;

Η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία να τους μαγειρέψουμε στον χώρο τους. Φυσικά η μεγαλύτερη χαρά μας είναι όταν οι περισσότεροι από αυτούς μας ξαναφωνάζουν και δεύτερη και τρίτη φορά. Γιατί νιώθουμε ότι οι κόποι μας ανταμείβονται.

Ευχαριστούμε πολύ παιδιά!

 

(τη συνέντευξη εκ μέρους του Kaboom πήραν οι Στεφανία Κωνσταντέλλου και Μάριος Κατρίτσης)

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine