Βιβλίο

Ένας καφές με τον Ζακ Ρανσιέρ κάτω από την Ακρόπολη

από kaboomzine

Από τις αρχές τις βδομάδας κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο Ένας καφές με τον Ζακ Ρανσιέρ κάτω από την Ακρόπολη. Στον απόηχο του B-Fest 6, που έλαβε χώρα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στις 26, 27 και 28 Μαΐου 2017, ο γάλλος στοχαστής συναντήθηκε με τους Γιάννη Κτενά, Αλέξανδρο Σχισμένο, Γιάβορ Ταρίνσκι, Νίκο Ιωάννου, Νίκο Κατσιαούνη και την Ιωάννα Μαραβελίδη και συζήτησαν για τη σύγχρονη πολιτική, τα κινήματα, το ίντερνετ και τη μετα-αλήθεια, το Nuit Debout, την άκρα δεξιά και πολλά ακόμη ζητήματα.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της συζήτησης βρίσκεται πια στις σελίδες του βιβλίου, συνοδευόμενο από τη μετάφραση της ομιλίας που έδωσε ο Ζακ Ρανσιέρ στο φετινό B-Fest.

Το εξώφυλλο του βιβλίου, που σχεδίασε ο γραφίστας του περιοδικού μας, Αδερφός Κουφίωνας

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου, καθώς και τα σημεία διάθεσής του:

Συναντήσαμε τον Ζακ Ρανσιέρ το Σάββατο της 27ης Μαΐου 2017 στη Σχολή Καλών Τεχνών, λίγο πριν από την ομιλία του στο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B-Fest 6, που διοργάνωσε το περιοδικό Βαβυλωνία με κεντρικό σύνθημα «We are ungovernable». Όπως γρήγορα καταλάβαμε, ο Ρανσιέρ, ίσως ο πιο σημαντικός εν ζωή Ευρωπαίος φιλόσοφος, γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το σύνθημα. Το έργο του Ζακ Ρανσιέρ δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτό που μας εντυπωσίασε βαθιά είναι η συνέπεια του ανθρώπου προς τον φιλόσοφο, η συνέπεια της προσωπικότητας προς το έργο, του βίου προς τις αξίες. Τις αξίες της ισότητας και της ελευθερίας, που προϋποθέτουν η μία την άλλη και είναι αδιαχώριστες στη βάση του προτάγματος της πραγματικής δημοκρατίας. Ο Ρανσιέρ υπερασπίστηκε αυτές τις αξίες, τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου, ενάντια στον κόσμο της χειραγώγησης και της εκμετάλλευσης, και μία άλλη Ιστορία, την Ιστορία της χειραφέτησης.

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ:

Αθήνα: ΕΚΧ Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια), Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3), Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Εναλλακτικό (Θεμιστοκλέους 37), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (Ζαλόγγου 9), Books Plus (Πανεπιστημίου 37), Έναστρον Βιβλιοκαφέ (Σόλωνος 101), Επί Λέξει (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού), Το Λεξικοπωλείο (Στασινού 13, Παγκράτι)

Πειραιάς: Ελεύθερος Κοινωνικός χώρος Φαβέλα (Ναυάρχου Βότση 11, Μικρολίμανο)

Θεσσαλονίκη: Μικρόπολις (Βενιζέλου & Β.Ηρακλείου 18), Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3), Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28)

Γιάννενα: Ελεύθερος Κοινωνικός χώρος Αλιμούρα (Τσιριγώτη 14, εντός στοάς Σκόρδου), Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11)

Πάτρα: Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33)

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine