Εικαστικά

Εντυπώσεις από το φετινό Comicdom

Φέτος το Comicdom Athens πραγματοποιήθηκε για 12η φορά στην Ελλάδα, τις ημέρες 7, 8 και 9 Απριλίου.

Επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά αυτή την τριήμερη γιορτή των comics που διεξάγεται κάθε χρόνο στο κτήριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης (Μασσαλίας 22) και στο κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούπου (Σίνα 31).

Ως απλοί θαυμαστές του κόσμου των comics περιπλανηθήκαμε στους χώρους της έκθεσης. Πριν ακόμα φτάσει κανείς στο κτίριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης βλέπει ανθρώπους να τριγυρνούν μεταμφιεσμένοι με στολές των αγαπημένων τους ηρώων από τον μαγικό κόσμο των comics. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η έκθεση πραγματοποιείται σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Στο ισόγειο βρίσκεται η Γκαλερί η οποία φιλοξενεί την κεντρική έκθεση για φέτος, με τίτλο Best American Comics 2016.

Τα έργα που εκτίθενται είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους τόσο από άποψη σχεδίου όσο και από άποψη θεματολογίας.

Στο ισόγειο βρίσκεται επίσης το Θέατρο και το Auditorium στα οποία γίνονται διάφορες  προβολές και παρουσιάσεις των νέων εκδόσεων.

Στους πάνω ορόφους μπορεί κανείς να συναντήσει πολλούς από τους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν οι ίδιοι τα έργα τους. Πολλοί από αυτούς μας μίλησαν για τις δυνάμεις του καλού και του κακού, έτσι όπως περιγράφονται στα έργα τους, μερικοί αναφέρθηκαν στη δυναμική των σχεδίων τους και άλλοι αρκέστηκαν σε μια πιο χιουμοριστική προσέγγιση, αστειευόμενοι σχετικά με διάφορες όψεις της δουλειάς τους.

Πέρα από comics, μπορεί κανείς σε όλους τους χώρους να βρει αφίσες, σχέδια, αυτοκόλλητα και φιγούρες των αγαπημένων του ηρώων.

Μερικά πό τα comics που μας τράβηξαν την προσοχή ήταν:

Ο Ερωτόκριτος, το κλασικό έργο του Βιντσέντζου Κορνάρου, που διαμορφώθηκε από τους Γ. Γούση (σχέδιο), Δ. Παπαμάρκο και Γ. Ράγκο (σενάριο) με τρόπο ώστε το κλασικό να συναντά το σύγχρονο. Ο Ερωτόκριτος είναι υποψήφιος στις κατηγορίες καλύτερο κόμικ, καλύτερο σχέδιο, καλύτερο εξώφυλλο και καλύτερη καλλιτεχνική επιμέλεια για το 2017.

Το Σκορποχώρι του Τάσου Ζαφειριάδη, ένα comic στο οποίο κάθε σελίδα αποτελεί μια αυτοτελή ιστορία, ενώ παράλληλα όλες οι ιστορίες  συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να συναποτελούν και μία ευρύτερη ιστορία. Το Σκορποχώρι ήταν υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερο κόμικ, καλύτερο σενάριο, καλύτερο εξώφυλλο για το 2016.

Το DOE του J.B. Son, ένα ιδιαίτερο comic ή ίσως καλύτερα ένα artbook, στο οποίο διάφορες μορφές εμφανίζονται έχοντας η καθεμία τη δική της ιστορία, μια ιστορία όμως που κανείς δεν μπορεί να αφηγηθεί με λόγια. Οι ιστορίες τους παρουσιάζονται μέσα από τη μουσική, γι' αυτό τον λόγο στις πρώτες σελίδες κάθε αντιτύπου αναφέρεται και το σχετικό link. Πατώντας το, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις ιστορίες των ηρώων μέσα από εικόνες και μουσική.

Φεύγοντας κανείς από την έκθεση, νιώθει ότι αφήνει πίσω του και έναν πολύ ξεχωριστό κόσμο: το σύμπαν των comix. Έχοντας πάρει μια γεύση από αυτήν την τόσο ιδιαίτερη και ακμάζουσα τέχνη, ανυπομονεί να βουτήξει στις σελίδες των τευχών που αγόρασε.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Μάρα Κτενά