Εκδηλώσεις

To Hip Hop της Μεσογείου - Αντίποινα & Social Waste

από kaboomzine

Οι Social Waste, που είχαν συμμετάσχει στην παρθενική συναυλία του Kaboom που σήμανε και την έναρξη της ηλεκτρονικής του λειτουργίας, επέστρεψαν με νέο album, σε σύμπραξη με τα Αντίποινα αυτήν τη φορά.

Το όνομά του, Το Hip Hop της Μεσογείου. Εν όψει της αυριανής (Σάββατο, 25/3 στις 21:00) παρουσίασης του δίσκου στο Gagarin 205, ας δούμε πώς περιγράφουν οι ίδιοι το νέο τους πόνημα:

"Το hip hop της Μεσογείου σουλατσάρει στα στενά της Μασσαλίας
ακροπατώντας πάνω σε ρυθμούς απ’ το Μαγκρέμπ.
Στην Τύνιδα προκαλεί λαϊκό ξεσηκωμό, και μπαίνει στη μύτη
του δικτάτορα στο Κάϊρο και τη Δαμασκό.
Παίζει λαούτο στην Κρήτη και στον Ελικώνα γκάϊντα,
ενώ στη Σεβίλλη «παίζουν αλέγκρο την καρδιά του»
σε μια κιθάρα σπανιόλα. Σαμπλάρει Φεϊρούζ και Μάρκο Βαμβακάρη
και ραπάρει τα κουπλέ και τα ρεφραίν του στα αραβικά, τα ελληνικά,
τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα σερβοκροάτικα, τα αλβανικά,
τα καταλανικά, τα ανταλού, τα σάρντο, τα εβραϊκά, και τα τούρκικα.
Μπεντίρ πολίτικα και καλαβρέζικα ταμπουρέλα του κρατούν το ρυθμό.
Και στα grafiti του, 'Ο Παύλος ζει'..." 

Πράγματι, Το Hip Hop της Μεσογείου συνδυάζει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι συνέβαινε στις μέχρι τώρα δουλειές τους, όργανα της λαϊκής μουσικής της μεσογειακής λεκάνης με beats, scratches και raps και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον. Όργανα όπως ακορντεόν, γκάιντα, λαούτο, μπαγλαμάς, μα και ασκομαντούρα, ποντιακή λύρα, μαντολίνο, ντουντούκ, λάφτα, νταχαρέ, πανδούρα και σουραύλι, συνθέτουν απίστευτα ηχοτοπία και συμβάλλουν στο μοναδικό ηχητικό και υφολογικό αποτέλεσμα. Η σύμπραξη με πλείστα ονόματα προερχόμενα από διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές σκηνές, όπως ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Κώτη από τους Χαΐνηδες, ο Νίκος Μπάρδης των Διάφανων Κρίνων, o Manu Chao και άλλοι, έχουν συνεισφέρει σε αυτό το κολάζ ήχων και στυλ, ώστε να μπορούμε να πούμε πως το συγκεκριμένο album είναι μάλλον το καλύτερο ως τώρα των Social Waste. Στιχουργικά κινούνται στα γνωστά τους μονοπάτια του κοινωνικοπολιτικού στίχου, αν και τα νοήματα αποδίδονται πλέον με ακόμη πιο εύστοχες λέξεις, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη καλύτερα το περιεχόμενο των τραγουδιών. Αξίζει να αναφερθεί πως η κυκλοφορία είναι και πάλι ανεξάρτητη και μπορείτε να την ακούσετε και στο youtube, αλλά και στο πολύ προσεγμένο και ενδιαφέρον site τους.

Γνωρίζοντας επίσης πως και οι Social Waste και τα Αντίποινα μας χαρίζουν πάντα πολύ επιτυχημένες και εκρηκτικές live εμφανίσεις, η παρότρυνσή μας να παρακολουθήσετε την αυριανή παρουσίαση του δίσκου είναι ιδιαιτέρως έντονη.

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine