Θέατρο

Είδαμε «Το έξυπνο πουλί» στο Tempus Verum/Eν Αθήναις

Παρίσι 1896. Ο Ποντανιάκ κυνηγά τη Λουσιέν στα σοκάκια της πόλης, φλερτάροντάς την επίμονα. Καταφέρνει τελικά να τρυπώσει στο σπίτι της, οπότε και ανακαλύπτει ότι είναι γυναίκα του φίλου του, Βατλέν. Ο Ποντανιάκ, επίσης παντρεμένος, διεκδικεί μανιωδώς, πλην μάταια, τη Λουσιέν, η οποία του εκμυστηρεύεται πως σε μία μόνο περίπτωση θα απατούσε τον Βατλέν: εάν εκείνος την προδώσει πρώτος, υπόσχεση που είχε ήδη δώσει στον οικογενειακό τους φίλο, Ρεντιγιόν. Η ερωμένη του Βατλέν καταφτάνει στο Παρίσι από το Μόναχο και τον εκβιάζει. Σύζυγοι, εραστές και ερωμένες βρίσκονται όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο του ξενοδοχείου Corte-Flirt.

Ο Ζορζ Φεντώ, διάσημος για τις βοντβίλ θεατρικές του κωμωδίες, στο έργο του Το έξυπνο πουλί, καυτηριάζει με το ιδιοφυές χιούμορ του τα ελαφρά ήθη και την υποκριτική ευπρέπεια της αστικής τάξης. Αναδεικνύει τις προβληματικές συζυγικές σχέσεις και αποκαλύπτει τα, εντέχνως κεκαλυμμένα από μια ψευδή γαμήλια ευτυχία, συμπλέγματά τους.

Φωτογραφία: Νίκος Πανταζάρας

Έξι νέοι ηθοποιοί μεταφέρουν στη σκηνή του θεάτρου Τempus Verum/Eν Αθήναις, με ερμηνείες ώριμες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, την αγωνία των συζύγων για αυτοεπιβεβαίωση, ακόμη και αν χρειαστεί να ακολουθήσουν το δρόμο της απάτης. Οι ερμηνείες είναι τόσο φυσικές και το παίξιμο τόσο αβίαστο που οι διάλογοι, πλήρως προσαρμοσμένοι στο σήμερα, μοιάζουν να προκύπτουν επί σκηνής, σαν να μην αποτελούν μέρος γραπτού κειμένου. Οι ηθοποιοί εκφράζονται με όλο τους το σώμα, αυτοσχεδιάζουν, αλληλεπιδρούν με το κοινό και αποδίδουν με ακρίβεια και χιούμορ, χωρίς αμήχανες παύσεις, το σχήμα της επιβολής-εξουσίασης μεταξύ των φύλων, χρησιμοποιώντας και το παραμικρό στοιχείο του σκηνικού. Οι ήρωες αυτοψυχαναλύονται και αποδομούν οι ίδιοι την προσωπικότητά τους.

Σύζυγοι που ασφυκτιούν στη ρουτίνα του γάμου, ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα και συμπτώσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο μικρό θέατρο του Κεραμεικού. Καλή μας θέαση!

Φωτογραφία: Νίκος Πανταζάρας

Με τους: Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου , Κατερίνα Ζησούδη, Μάνο Βαβαδάκη, Γιώργο Κατσή, Πάνο Παπαδόπουλο

Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης, Γιώργος Κατσής

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαριέττα Παυλάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Διάρκεια: 80 λεπτά

Παραγωγή: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions

30 Ιανουαρίου-7 Μαρτίου   Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Χρύσα Χαρίση