Το τρίτο τεύχος του περιοδικού μας κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία!
Στο καινούριο τεύχος (Δεκέμβριος 2017), που εκδίδεται ακριβώς είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη, ο Manuel Cervera-Marzal –στο πρώτο του κείμενο που μεταφράζεται στη γλώσσα μας– γράφει για τις φιλοσοφικές και πολιτικές συγκλίσεις του Καστοριάδη και του Μιγκέλ Αμπενσούρ, ενώ η Μαρία Μούρτου Παραδεισοπούλου διαβάζει τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά του Μάρκες μέσα από το πρίσμα της καστοριαδικής φιλοσοφίας. Από τη μεριά του, το κείμενο του Γιάννη Κτενά αναφέρεται στην πραγμάτευση του γραφειοκρατικού φαινομένου από τον Καστοριάδη, αποτελώντας έτσι τη γέφυρα με τη έτερη θεματική του τεύχους, που συνίσταται στην κριτική της γραφειοκρατίας και του management. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Περτσάς μάς εισάγει στον «θαυμαστό κόσμο της νεοφιλελεύθερης γραφειοκρατίας», ενώ ο Luca Paltrinieri, που επίσης μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, προβαίνει σε μια κριτική γενεαλογία του management κατά τo πρότυπo του Μισέλ Φουκώ.
Επίσης, στο νέο Kaboom περιλαμβάνεται η συνέντευξη του Γιάννη Μπαλαμπανίδη σχετικά με το βιβλίο του για τον Ευρωκομμουνισμό και το κείμενο της Δανάης Κασίμη για το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. O Χρήστος Κανέλλος γράφει για την έννοια της «σύζευξης» στη φαινομενολογία του Χούσερλ ενώ ο Δήμος Μαρουδής ασκεί κριτική στη λογοκεντρικά προσανατολισμένη δυτική μεταφυσική.
Τέλος, ο Κώστας Γαλανόπουλος συζητά καίρια πολιτικοφιλοσοφικά ερωτήματα με αφορμή την τηλεοπτική σειρά Salvation, ο Γιώργος Βλάχος ιχνηλατεί τη διαδρομή του «ready made» στη σύγχρονη τέχνη και η Μαρία Ξυλούρη υπογράφει ένα ολοκαίνουριο διήγημα με τίτλο «Ένας για έναν».
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, πολιτικά, φιλοσοφικά, καλλιτεχνικά αλλά και επίκαιρα θέματα καλούν τους αναγνώστες του Kaboom σε έναν γόνιμο διάλογο, με στόχο την αμφισβήτηση των βεβαιοτήτων –και των ευκολιών– της εποχής μας.
Αναλυτικά τα περιεχόμενα και τα σημεία πώλησης:
Μάριος Κατρίτσης, Δημήτρης Σούλτης: Editorial
Manuel Cervera-Marzal: Κορνήλιος Καστοριάδης, Μιγκέλ Αμπενσούρ: ποιες είναι οι συγκλίσεις;
Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου: Η φαντασιακή θέσμιση του Μακόντο
Γιάννης Κτενάς: Γραφειοκρατία: εξορθολογισμός ή ανορθολογισμός;
Γιώργος Περτσάς: Στον θαυμαστό κόσμο της νεοφιλελεύθερης γραφειοκρατίας
Luca Paltrinieri: Αναρχαιολογία του management
Δανάη Κασίμη: Πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο ή ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης
Γιάννης Μπαλαμπανίδης: Απορίες και στοιχήματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς
Χρήστος Κανέλλος: Πώς βλέπουμε τους άλλους;
Δήμος Μαρουδής: Ηθικοπολιτικό πρόταγμα στα πλαίσια μιας μετα-μετανεωτερικής προοπτικής (Α' μέρος)
Γιώργος Σ. Βλάχος: Τέχνη, πολιτική και ειρωνεία
Κώστας Γαλανόπουλος: Σειρά σκέψεων σχετικά με το επικείμενο τέλος ενός κύκλου
Μαρία Ξυλούρη: Ένας για έναν
* * *
Σημεία πώλησης (η λίστα ανανεώνεται)
Αθήνα: Εκδόσεις του 21ου (Ζαλόγγου 9), Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37), Επί Λέξει (Ακαδημίας 32), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Πολιτεία (Ασκληπιού 1), Πρωτοπορία (Γραβιάς 5), Βοοks Plus (Πανεπιστημίου 37), The Bookloft (Πατριάρχου Ιωακείμ 44), Little Tree (Καβαλλότι 2), Λεξικοπωλείο (Στασινού 13), Έναστρον (Σόλωνος 101), Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα (Ζ. Πηγής και Ισαύρων), Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Nosotros (Θεμιστοκλέους 66), Bibliothèque (Θεμιστοκλέους 76 και Βαλτετσίου), Βιβλιοπωλείο εκδόσεων redmarks (Ιουλιανού 67), Παρ' ημίν (Χαριλάου Τρικούπη 11), ΙΑΝΟS (Σταδίου 24), Free Thinking Zone (Σκουφά 64).
Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28), Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Μικρόπολις (Βενιζέλου και Β. Ηρακλείου 18), Κεντρί (Δ. Γούναρη 22), Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3), ΙΑΝΟΣ (Μεταμορφώσεως 18).
Πάτρα: Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33).
Γιάννενα: Αναγνώστης (Πυρσινέλα 11).