Σημειωματάριο

Μερικές σκέψεις σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η ιστορία μας ξεκινάει από ένα ταξίδι στο Μόντρεαλ πριν από 2 χρόνια μαζί με κάποιους φίλους.  Εκεί αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Νέα Υόρκη για δύο μέρες νοικιάζοντας ένα αμάξι.

Όταν διηγούμαι τις ιστορίες από αυτό το ταξίδι στην Αμερική, μιλάω συνεχώς για τα τεράστια απάνθρωπα κτίσματα για διαμερίσματα, τα λεγόμενα «projects», και για το μονοπώλιο των τεράστιων καταστημάτων που μου φαίνονταν πολύ άσχημα.

Πριν από λίγο καιρό, έτυχε να γνωρίσω μία 20χρονη Αμερικανίδα που έκανε μία πρακτική στην Αθήνα και στην οποία έδειχνα τη δυσαρέσκεια μου για αυτό το θέαμα. «Ήταν τόσο περίεργα, δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στην Ελλάδα». Τότε αυτή γελάει ελαφρά και απαντάει «Αυτό μπορεί να ακουστεί κάπως περίεργο, αλλά όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα μου φάνηκε σαν ένα μεγάλο "project"».

…Και τι είναι αυτό με τα τόσο μεγάλα καταστήματα από μεγάλες αλυσίδες ; Πού είναι το μπαρ της «Μαρίας» και το εστιατόριο του «Γιάννη»;

Απαντάει χαμογελαστά «Ναι, μας αρέσει να έχουμε μεγάλους χώρους που έχουν μέσα τα πάντα.»

Οπότε, δύο μέρες μετά από αυτό το περιστατικό, ενώ σέρφαρα τυχαία στο ίντερνετ, βρήκα αυτό το μουσικό βίντεο:

Θεώρησα ότι αυτό το βίντεο περιέχει ένα πολύ έντονο και περίπλοκο μήνυμα για την ελευθερία. Τι συμβαίνει όμως με την ταινία για την οποία ήταν το βίντεο;

Κρίνοντας από το τρέιλερ δεν ήταν παρά μία κοινή χαζή αμερικάνικη κολεγιακή ταινία. Είχα βασικά δει την παρωδία αυτού του τρέιλερ αλλά ποτέ ολόκληρη την ταινία.

Οπότε τώρα σκεφτόμουν πως οι παραγωγοί προσέλαβαν ένα διαφορετικό άτομο για να σκηνοθετήσει την ταινία και ένα άλλο για το μουσικό της βίντεο. Και...

Έκανα λάθος!

Ήταν ο ίδιος σκηνοθέτης.

Ψάχνοντας αργότερα στο Wikipedia βρήκα πως το συγκεκριμένο τραγούδι When I’am gone είναι από το 1931. Είναι ένα τραγούδι της εποχής του «Μεγάλου Κραχ του '29» και τώρα ακούσαμε την εκδοχή της «Μεγάλης Κρίσης του '08».

 

Συμπερασματικά, ήθελα απλά να ρωτήσω: ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό; Πώς γίνεται ο ίδιος σκηνοθέτης να έχει τόσο διαφορετική προσέγγιση για το ίδιο έργο; Πώς σας φάνηκε αυτή η αναδιαμόρφωση για την εικόνα μου για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Δεν είναι ενδιαφέρον που βρέθηκε κάτι τέτοιο με λίγο μόνο διάλογο;

Υ.Γ. : Το βίντεο Cups έχει 330 εκατομμύρια προβολές και υπάρχει από το 2013. Είμαι διαρκώς στο ίντερνετ αλλά έτυχε να το βρω μόλις τώρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Γιώργος Τσαρδανίδης