Εκδηλώσεις

O Ρεζινάλντ Μπλανσέ στη Νομική

από kaboomzine

Από τις πρώτες μέρες του kaboom είχαμε τονίσει ότι στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην υπέρβαση του ορίου ανάμεσα στη διαδικτυακή πραγματικότητα και τη ζωή, διοργανώνοντας δράσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις μέσα στην πόλη που ζούμε. Θέλουμε το kaboom να μην συνιστά ένα ακόμη ιντερνετικό περιοδικό, αλλά έναν θεσμό με υλικότητα και ζωντανή παρουσία μέσα στον αστικό ιστό, που προωθεί τον διάλογο και την κριτική σκέψη εντός και εκτός οθόνης.
Αυτόν τον καιρό, η εξάπλωση του ISIS έχει γεννήσει προβληματισμό, αλλά και παράλογες απόψεις κάθε πολιτικής χροιάς. Εμείς, στεκόμενοι μακριά από τις ρατσιστικές αντιλήψεις που έσπευσαν να ταυτίσουν όλους τους μουσουλμάνους με τους τζιχαντιστές, αλλά και καταδικάζοντας απερίφραστα τις σφαγές και τις επιθέσεις στις οποίες επιδίδονται τα μέλη του ISIS, θελήσαμε να συνεισφέρουμε στον δημόσιο στοχασμό πάνω στο φαινόμενο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, προσκαλέσαμε τον Ρεζινάλντ Μπλανσέ, ψυχαναλυτή, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής στην Ελλάδα και της Σχολής του Φροϊδικού Αιτίου στο Παρίσι για να μιλήσει σχετικά με το εξής θέμα:

Ο τζιχαντισμός ή ο θάνατος της κουλτούρας

Γιατί ο τζιχαντισμός επιτίθεται στο έργο τέχνης; Τι μας δείχνει σχετικά με τις σύγχρονες μορφές του θρησκευτικού; Και τι μας διδάσκει για την πολιτική χρήση του θρησκευτικού λόγου σήμερα; Η λακανική θεωρία της μετουσίωσης και η έννοια του αντικειμένου α που επεξεργάζεται μας διαφωτίζει σχετικά με το υποκείμενο που συνεπάγεται ο τζιχαντισμός και ο πολεμικός λόγος του.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 29/4 και ώρα 18:00 στην αίθουσα 13 της Νομικής Σχολής της Αθήνας, που βρίσκεται στον έβδομο όροφο. Περισσότερες πληροφορίες στο event.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine