Εκδηλώσεις

Η ρωγμή του 1968: Για το πολιτικό και κοινωνικό νόημα του Μάη

από kaboomzine

Mε αφορμή τη θεματική του τέταρτου τεύχους μας, που μόλις κυκλοφόρησε, διοργανώνουμε την Τετάρτη 30/5 στις 19:30 μια εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον Μάη του 1968. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί από το βιβλιοπωλείο Επί λέξει (Ακαδημίας 32).
Ο φετινός Μάης πλησιάζει προς το τέλος του. Έτσι, ίσως σταματήσουν σιγά-σιγά και τα αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τελευταία μεγάλη εξέγερση του 20ού αιώνα. Προς τι λοιπόν ακόμη μια τέτοια εκδήλωση;
Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουμε να έχουμε με τον Μάη μια σχέση μουσειακή, ούτε να του κάνουμε ένα μνημόσυνο. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιο υπήρξε το πολιτικό και κοινωνικό νόημα του Μάη, ώστε να σκεφτούμε και τη σημασία του για μας στο σήμερα.
Ποιες παραδοσιακές μορφές εξουσίας και ποια κοινωνικά νοήματα αμφισβητήθηκαν; Ποιες βεβαιότητες κατέρρευσαν; Ποια καινούρια προβλήματα ανέκυψαν; Και τι σηματοδοτεί η προσπάθεια της κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας να διαστρεβλώσει, να υποτιμήσει ή και να αφομοιώσει το πνεύμα του Μάη του '68;

Αναμετρώμενοι με αυτά και άλλα ερωτήματα, τον διάλογο θα ανοίξουν ο Γιώργος Ν. Οικονόμου, δρ. φιλοσοφίας και ο Γιώργος Καράμπελας, μεταφραστής, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

kaboomzine