Μουσική

6daEXIt: μουσικός αυτοσχεδιασμός 504 χλμ. βόρεια της Αθήνας

Η ομάδα μουσικού αυτοσχεδιασμού 6daExit δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2007 μέσα από ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού του Αλέξη Πορφυριάδη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Η ομάδα πήρε το όνομά της από το λεωφορείο του ΟΑΣΘ με τον αριθμό 66 που μετέφερε τα μέλη της στο κτήριο του τμήματος μουσικών σπουδών και από εκεί στην Αίθουσα 8 που φιλοξενούσε τις πρόβες τους τα πρώτα χρόνια.

Οι 6daExit δουλεύουν πάνω στον ελεύθερο και ελεγχόμενο μουσικό αυτοσχεδιασμό. Στις ανοιχτές πρόβες και performances τους τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει εκτελέσεις γραφικών και λεκτικών παρτιτούρων μελών της ομάδας αλλά και συνθετών όπως οι John Cage, Karlheinz Stockhausen, Kunsu Shim, Gerhard Staebler και Carl Bergstrom-Nielsen. Παράλληλα, η ομάδα έχει πειραματιστεί με την συνύπαρξη διαφορετικών μορφών τέχνης μέσα από τη διάδραση του μουσικού αυτοσχεδιασμού με τη ζωγραφική, την κίνηση, την performance και τo video art.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει από την ομάδα περισσότερα από 50 μέλη (ίσως και ακριβώς 66). Οι ίδιοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως “μια ανοιχτή συλλογικότητα στην οποία μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας μετά από τη σύμφωνη γνώμη των μελών της ομάδας”. Ο χαρακτηρισμός της ομάδας ως συλλογικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία ως δήλωση της στάσης της απέναντι στη μουσικό αυτοσχεδιασμό τόσο στην καλλιτεχνική όσο και στην κοινωνική του διάσταση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τρόπο αμεσοδημοκρατικό και η ομάδα λειτουργεί σε αντι-ιεραρχική βάση.

Η ίδια η πράξη του ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού είναι, μάθημα στη συνύπαρξη και τη συνδιαμόρφωση αφού ωθεί τον αυτοσχεδιαστή να ενεργοποιηθεί και να αυτενεργήσει αλλά πάντοτε σε σχέση με τους συμπαίκτες του.
Η ιδέα μίας μουσικής στην οποία δεν υπάρχει μαέστρος και όπου οι παράμετροι (οι κανόνες;) και τα ερμηνευτικά κλειδιά αποφασίζονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη όλης της ομάδας είναι από μόνη της γοητευτική. Τα μέλη της ομάδας πρώτα ακούν και μετά παίζουν, συμμετέχουν, οδηγουν, ακολουθούν και κυρίως συμπορεύονται και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους ενεργοποιούν τη φαντασία του κοινού.

Ακούγοντας τις ηχογραφήσεις από τις ανοιχτές πρόβες των 6daExit, το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι πως έχει να κάνει με μία ομάδα ανθρώπων ικανών να ακούνε ο ένας τον άλλον (στον ψίθυρο ή στον κρότο) και να παίζουν μαζί. Η μουσική των 6daExit δίνει σε κάποιες περιπτώσεις την αίσθηση οτι δεν παράγεται από μια ομάδα ανθρώπων αλλά απο έναν αυτοσχεδιαστή (με υπερφυσικές δυνατότητες και μια ολόκληρη ορχήστρα οργάνων και αντικειμένων).

To ηχητικό αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές ανοίκειο σε σημεία που ξαφνιάζει με την αμεσότητα του. Ο ήχος της ομάδας – στην πρώτη επαφή μαζί της - δεν προσλαμβάνεται ακριβώς σαν μουσική, με τη σημασία που έχουμε συνηθίσει να δίνουμε στον όρο, αλλά περισσότερο ως βίωμα. Ο θόρυβος, οι μελωδίες, ο ρυθμός, ο τόνος και τα διαφορετικά ηχοχρώματα άλλοτε έρχονται στο προσκήνιο βίαια και προκαλούν την άμεση αντίδραση του ακροατή και άλλοτε μόλις και διακρίνονται διεγείροντας την περιέργεια του. Με έναν τρόπο, οι 6daExit απαιτούν την ενεργητική συμμετοχή του ακροατή τους, την εγρήγορση και την προσοχή του.

Άλλωστε η κάθε performance ή το κάθε session μουσικού αυτοσχεδιασμού φέρει τη γοητεία του μη επαναλήψιμου. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα είναι πρακτικά αδύνατο να επαναληφθεί, γεγονός που κάνει τον ακροατή συνένοχο και συνδιαμορφωτή της μοναδικής εμπειρίας.

Οι πρόβες των 6daExit είναι ανοιχτές και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών “Α4Μ” στη Θεσσαλονίκη. 

info: ανακαλύψτε περισσότερα για τους 6daEXIt στο blog, το κανάλι στο youtube, και στη σελίδα τους στο fb

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Αγγελική Μούσιου