Μουσική

Acid Baby Jesus: ποιοι είναι και τι θέλουν;

Who is who ...

Το όνομα δόθηκε σύμφωνα με έναν λαϊκό μύθο(!) από μια περιπλανώμενη τσιγγάνα. Η μπάντα δημιουργείται το 2011 χωρίς πολλές σκέψεις και κυρίως χωρίς κάποιο καλά οργανωμένο πλάνο! Η ιδέα έρχεται αυθόρμητα και ευτυχώς κιόλας. Παίρνουν τα όργανά τους και βγαίνουν στην σκηνή, χωρίς καλά καλά να έχουν προβάρει τα κομμάτια. Χρειάζεται, όμως, η τρέλα σε αυτά έτσι δεν είναι; Ο Μάρκος, ο Νώντας, ο Όθωνας και ο Τηλέμαχος είναι φίλοι από μικροί, κάνουν παρέα από το σχολείο. Συνέχισαν και μετά από αυτό, κάπου ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο. Είναι 27-28 χρονών. Ο Μάρκος παίζει τύμπανα, ο Νώντας γράφει τους στίχους -η μπάντα είναι αγγλόφωνη -και παίζει κιθάρα. Κιθάρα παίζει και ο Όθωνας, ο Τηλέμαχος παίζει μπάσο – αλλά θα τον ακούσεις να αυτοσχεδιάζει και στο πιάνο. Στο τραγούδι δεν κάνουν, όμως, διακρίσεις-όλοι τους τραγουδάνε. Εκτός αυτών, ο Τηλέμαχος είναι ψυχολόγος, ο Νώντας ασχολείται με το web design και ο Μάρκος είναι αρχιτέκτονας, σχεδιάζοντας από καρικατούρες μέχρι κτήρια. Όμως η μουσική μέσα σε όλα, ίσως και πάνω από όλα, πάντα το sine qua non τους.

Sounds like...

Οι επιρροές τους περιλαμβάνουν μεγάλους και μη εξαιρετέους “δασκάλους”, aka The Beatles και The Rolling Stones, διάφορους άλλους όπως τους Velvet Underground, τους Sonics και τον Joe Meek και φτάνουν μέχρι το ήχο του ρεμπέτικου, συνθέτοντας ένα μοναδικό patchwork ακουσμάτων που αποτυπώνεται στην ιδιαιτερότητα της μουσικής τους. Ο ήχος τους έχει κάτι ψυχεδελικό και πολλές φορές απόκοσμο, είναι ένα μείγμα από όργανα που τα αγγίζεις ηδονιστικά και με περίσσιο ενθουσιασμό και φωνές που κραυγάζουν οδηγούμενες από μια νεανική τρέλα, μαζί με μπόλικη δόση μαγείας.

How it all began...

Το πρώτο live γίνεται στη Θεσσαλονίκη και μετά στα Σκόπια. Το φθινόπωρο του 2011 παίρνουν μέρος σε ένα φεστιβάλ στη Σαρδηνία το οποίο από ότι αποδείχθηκε ήταν το τυχερό τους. Εκεί γνωρίζουν τον Pete Menchetti, Αμερικάνο, ο οποίος έχει την δισκογραφική εταιρεία Slovenly Recordings. Τους προτείνει συνεργασία. Δέχονται. Ξεκινάνε. Και από εκείνο το σημείο πυκνώνουν τα live. Από μεμονωμένες εμφανίσεις γίνονται περιοδείες. Στην αρχή στην Ευρώπη, μετά στην Αμερική, μέχρι και στο Ισραήλ. Μέχρι την άνοιξη του 2012 μετράνε ήδη πολλές περιοδείες στην Ευρώπη και τρεις στην Αμερική.
(Να αναφέρω εδώ πόσο τους ζήλευα, όταν έβλεπα μετά φωτογραφίες από σχεδόν όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, με κορυφαίες αυτές από την έρημο στην Αριζόνα και τους καταρράκτες του Νιαγάρα....το να είσαι σε τέτοια ηλικία και η μουσική να σε έχει μεταφορικά και κυριολεκτικά ταξιδέψει είναι ανεκτίμητο.)

And goes on...

Ακολουθεί διάλειμμα ενός περίπου χρόνου και η τετράδα επανέρχεται, με μια διαφορά στη σύνθεση. Τη θέση του Όθωνα – ο οποίος εν τω μεταξύ έγινε αγρότης φροντίζοντας με περίσσεια αγάπη και φυσιολατρία κάκτους και αμύγδαλα- έχει πάρει ο Dale, Καναδός κιθαρίστας, ο οποίος μένει μόνιμα στο Βερολίνο, παίζοντας μουσική με άλλες δύο μπάντες και γυρίζοντας τον κόσμο.
Στο τώρα, οι ABJs μόλις επέστρεψαν από μια περιοδεία στην Βόρεια Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει μία κασέτα, δύο 7άρια βινύλια και δύο δίσκους, τον πρώτο το 2011 και τον δέυτερο πριν λίγες μέρες. Ηχογραφούν κυρίως μόνοι τους αλλά και με την βοήθεια φίλων ηχοληπτών.

Around the world...

Οι επόμενοι προορισμοί στη λίστα τους για συναυλίες ξεκινούν από την κοντινή και αγαπημένη Κωνσταντινούπολη, “απλώνονται” στην Ανατολή και φτάνουν μέχρι τις μακρινές Ιαπωνία και Αυστραλία.
Τους αρέσει πολύ να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους. Το ταξίδι είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να εξελιχθεί μια ιδέα. Δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο, γι' αυτό ίσως και η μουσική τους είναι ποικιλόμορφη και δεν κολλάει σε στεγανά, προσπαθώντας να χωρέσει τον ήχο της σε ένα μόνο προκαθορισμένο είδος. Κάθε τι νέο στην μουσική και μη ζωή τους είναι και μια αφορμή δημιουργίας.
Ένα μικρό, ασυναίσθητο βήμα εκκίνησης, μπόλικο κέφι, αυτοπεποίθηση και τόλμη και και εκτινάχθηκαν μπροστά. Πέρα από μουσικά και χωρικά σύνορα. Τους ταιριάζει.

υγ.1 We have the tools and we have the talent. No show too small, no fee too big. We're ready for anything.” (ABJs)

υγ.2 Οι Acid Baby Jesus θα εμφανιστούν live στις 29 Δεκεμβρίου στη σκηνή του s.i.x. d.o.g.s. για ένα release party του νέου τους δίσκου.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Άννα Νάκου