Μουσική

Jazz Festival 2015

15 χρόνια μετρά πλέον ένας από τους πιο πετυχημένους μουσικούς θεσμούς- το jazz festival στην Τεχνόπολη. 

Πολλές φορές τα καλοκαίρια τα μετράμε σε συναυλίες. Μικροί τρόποι να αγαπήσεις την Αθήνα το καλοκαίρι. Να την κάνεις κάτι παραπάνω από υποφερτή. Να την κάνεις όμορφη!

Ο πρώτος κανόνας επιβίωσης, λοιπόν, είναι οι συναυλίες, τα μικρά λάιβ και τα ακόμα πιο μικρά, αυθόρμητα μουσικά σχήματα που απλώνουν νότες σε πεζόδρομους, πάρκα, ταράτσες.

Περνάνε τα καλοκαίρια και μετράς τις μέρες που πέρασαν με τα τραγούδια που έμαθες και αγάπησες. Άλλωστε, αν περάσουν αυτοί οι ζεστοί μήνες και δεν έχεις κάτσει ούτε μία φορά με μπύρα στο γρασίδι-μη το πεις πουθενά-δεν πέρασες καλοκαίρι.

Ο Iούνιος μπήκε και το διαχρονικό ραντεβού με τη παγκόσμια τζαζ σκηνή κανονίστηκε. Συγκροτήματα της τζαζ σκηνής από κάθε σημείο του πλανήτη, συναντήθηκαν για να μοιραστούν την αγάπη τους για τη μουσική. Καλλιτέχνες από Ισραήλ, Βέλγιο, Τουρκία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ολλανδία, για πέντε μέρες χάρισαν πολύ δυνατές μουσικές στιγμές.

Ωστόσο, κάποιοι ξεχώρισαν. Κάποιοι έκαναν το κάτι παραπάνω.

Mercan Dede-Secret tribe

Ο Mercan Dede θεωρείται ένας από τους πιο δημιουργικούς σύγχρονους Τούρκους μουσικούς. Επιρροές του είναι τα μουσικά / φιλοσοφικά διδάγματα της σουφικής παράδοσης, τα οποία εφαρμόζει στη σύγχρονη μουσική – ακουστική ή ηλεκτρική / ηλεκτρονική. Με την μουσική του καλύπτει μια ευρεία ηχητική γκάμα που πιάνει από την tribal / house και την καθαρή παραδοσιακή ως την world jazz με ιδιαίτερη ευστροφία. Τα ταξίδια του Mercan Dede ανά τον κόσμο έχουν σαν αποτέλεσμα να ενσωματώνει στη μουσική του στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες και να έχει μια κοσμοπολίτικη άποψη. Δυνατές μίξεις και δυνατή εμφάνιση επί σκηνής με τους δερβίσιδες να σε ταξιδεύουν στα βάθη της Ανατολής. Ήχος και εικόνα – το παλιό και το καινούριο, πολλαπλές αντιθέσεις και αλλεπάλληλα συναισθήματα.

Στη σκηνή της τεχνόπολης ο Μercan Dede και οι Secret tribe έκαναν το αθηναϊκό κοινό να χορεύει σε τρελούς ρυθμούς, να ανεβαίνει στις καρέκλες και να κάνει κύκλους. Κάποιοι-ες τα ξημερώματα έψαχναν στο διαδίκτυο, με μουσική λαιμαργία-τουλάχιστον- παλιές τους εμφανίσεις. Αυτή  είναι και η προκλησή του κάθε καλλιτέχνη- να σε κάνει να θέλεις να τον ακολουθήσεις σε κάθε του βήμα.

Κοκτέιλ και world jazz κάτω από όμορφα φεγγάρια. Νύχτες που, ναι, η μουσική κάνει την Αθήνα ερωτεύσιμη.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Σωτηρία Χριστούλη