Είστε σε προβολή μιας ταινίας Marvel, κάποια στιγμή η ταινία τελειώνει και πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Η κύστη σας κοντεύει να εκραγεί και θέλετε να τρέξετε προς την τουαλέτα. Το κάνετε; Όχι! Βουλιάζεται ακόμα πιο αναπαυτικά στην καρέκλα σας ή σηκώνεστε και αρχίζετε να μεταφέρετε το βάρος του σώματος σας από το ένα πόδι στο άλλο ή στέκεστε στην έξοδο παίρνοντας ελπίδες πως η τουαλέτα είναι κοντά ή κάνετε κάτι τέλος πάντων, μέσα στην αίθουσα πάντα, γιατί ξέρετε πως η ταινία δεν έχει ακόμα τελειώσει!
Η Marvel έχει αποκτήσει το κακό (αμφισβητείται) συνήθειο να βάζει μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους σε κάθε ταινία της. Όχι κάτι τρομερό τις περισσότερες φορές, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, ικανή όμως να σε εξιτάρει τόσο ώστε να πεις επιτόπου «πότε βγαίνει, να έρθουμε να το δούμε!». Κάθε φορά δηλαδή πρόκειται για ένα πρόμο της επόμενης ταινίας το οποίο μπορεί να δίνει πάτημα για το επόμενο μέρος της συγκεκριμένης σειράς ταινιών ή πάτημα για μια νέα σειρά ακόμα και αρκετά χρόνια μετά. (Μεγάλο παράδειγμα η a.c.s. του X-men: The Last Stand που μόνο η ειδική πράκτορας Ρ.Φ. θυμόταν μετά από τόσα χρόνια).
Ο λόγος που το κάνει αυτό δεν νομίζω ότι βρίσκεται στο να μας κάνει να βλέπουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τους συντελεστές της ταινίας, καθότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θεατών φεύγουμε αδιάφοροι μόλις πέσουν οι τίτλοι. Τι να προλάβεις εξάλλου να δεις και να μνημονεύσεις σ’ αυτό το γρήγορο scroll down με τις ψείρες γράμματα; Μάλλον πρόκειται για μια αποδεδειγμένα καλή τεχνική marketing που κρατάει του fans «σε εγρήγορση και συντονισμένους» στις επερχόμενες προβολές. Το πώς ακριβώς λειτουργεί ας μας το εξηγήσουν οι ειδικοί και εμείς ας κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή σε κάμποσες και καλές a.c.s. βλέποντας πως καταφέρνουν να μας χαρίσουν ωραίες στιγμές αγωνίας και να διαπλέξουν μεταξύ τους διάφορες ταινίες.
Η αρχή του κακού σηματοδοτείται το 2006 στο X-Men: The Last Stand: O Professor Χ γίνεται, κάπου στα μέσα της ταινίας, σκόνη από ένα «ξέσπασμα» της Jean Grey aka Phoenix. Αφού περνάμε μισή ταινία λοιπόν νομίζοντας πως ο Ξαβιέ πάπαλα, έρχεται η εν λόγω a.c.s. και μας δίνει έναν τύπο σε κρεβάτι νοσοκομείου για τον οποίο το μόνο που έχουμε είναι η μια φωνή που κάτι μας θυμίζει. Και οι θεωρίες συνομωσίας ξεκινούν! (Μεταφορά συνείδησης σε δίδυμο αδερφό κλινικά νεκρό, μεταφοράς συνείδησης σε άκυρο ασθενή και χρήση δυνάμεων ώστε να βλέπουν οι υπόλοιποι τη μορφή του Ξαβιέ κοκ).
Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, κάνει το κινηματογραφικό του ντεπούτο ο Iron Man και μαζί του, μέσα από την a.c.s. στο τέλος της ταινίας, ξεκινά να στήνεται το σκηνικό για να υποδεχτούμε στη μεγάλη οθόνη τους Avengers. Συγκεκριμένα, ένα δειλινό στην έπαυλη του Tony Stark, εμφανίζεται από τα σκοτάδια ο Nick Fury, ο οποίος ανακοινώνει πως σκοπός της επίσκεψης του είναι να μιλήσουν για τους Avengers. Κι έτσι ξεκινά μια σειρά a.f.scenes που προετοιμάζουν σιγά την κινηματογραφική εμφάνιση των τελευταίων: Πάλι το 2008, λίγους μήνες μετά το Iron Man ο Tony Stark εμφανίζεται στην a.c.s. του The Incredible Hulk ζητώντας πληροφορίες για να τον εντοπίσει. Δύο χρόνια αργότερα στη δεύτερη ταινία του Iron Man, ο πράκτορας Phil Coulson πλησιάζει στην έρημο ένα μυστηριώδη κρατήρα. Στη μέση αυτού ένα καθόλου συνηθισμένο σφυρί, το Mjolnir! Τρίτος Avenger εν όψει και ταινία με τον Thor στα σκαριά. Κι όντως το 2011 ντεπουτάρει ο Thor, ο οποίος και αυτός με την a.c.s. του δίνει πάτημα για τους Avengers που έρχονται: Ο Λόκι εν τέλει επιζεί, φαίνεται να συνδέεται με έναν περίεργο τρόπο με τον Erik Selvig και βρίσκονται «μαζί» στα αποκαλυπτήρια της πέτρας του σκανδάλου στην ταινία των Avengers από τον Nick Fury: Του Tesseract. Τον ίδιο χρόνο η ομάδα συμπληρώνεται με τον Captain America να καλείτε κι αυτός από τον Nick Fury να συμπράξει στη σωτηρία του κόσμου στην a.c.s. του Captain America: The First Avenger.
Πριν πάμε στην πολυαναφερόμενη ταινία, για να κρατήσουμε τη χρονική ακολουθία, αξίζει να αναφερθούμε στο X-Men Origins: Wolverine (2009): Deadpool rises! Μια καθ΄όλα συμπαθητική super heroes movie κάνει με την εν λόγω a.c.s. τους κομιξάδες και τους gamers να παραληρούν. Η υπόσχεση για τη μαυροκόκκινη στολή, τα γκάνια και τον badass Deadpool στη μεγάλη οθόνη δόθηκε. Μετά απ’ αυτό το πισωγύρισμα, φτάνουμε στο 2012 και στο Marvel’s Avengers, όπου μας χαρίζει όχι μια αλλά δύο a.c.s. Για την ακρίβεια μία mid credit scene όπου ο Other δίνει αναφορά στον αρχηγό του καθιστώντας σαφές ότι τίποτα δεν τέλειωσε και μια a.c.s. όπου οι Avengers απολαμβάνουν ξεθεωμένοι shawarmas (αραβικό σουβλάκι;). Εδώ βάζουμε μια άνω τελεία στον πρώτο κύκλο των Avengers και των παρεπόμενων ταινιών, για να επιστρέψουμε με πλήρες ολικό στο Age of Ultron.
Έτσι, συνεχίζουμε στο 2012 και ξανασυναντάμε τον Spiderman, ο οποίος βγαίνει στη μεγάλη οθόνη με νέα σειρά ταινιών The Amazing Spiderman και με μια κλασικότατη a.c.s. χωρίς πολλά πολλά: Ο Dr. Curt Connors, ηττημένος στο κελί του δέχεται την επίσκεψη ενός μυστηριώδους άνδρα στις σκιές (Mystery Man / Man in Shadows), που ζητά να μάθει αν ο Spiderman έμαθε την αλήθεια για τον πατέρα του. Κι έτσι εμπλουτίζεται όμορφα και απλά το μυστήριο σχετικά με την εξαφάνιση του Richard Parker συνοδευόμενο από το μυστήριο της ταυτότητας του εν λόγω άντρα.
Το 2013 προβάλλεται στις αίθουσες το The Wolverine με μια a.c.s. που έρχεται να δώσει απάντηση σε αντίστοιχη σκηνή του 2006, να μας επιβεβαιώσει δηλαδή ότι ο Ξαβιέ ζει και ετοιμάζεται να σπείρει.. πανικό. Παράλληλα όμως έρχεται να δώσει πάτημα και στο Days of Future Past, καθότι 2006 με 2014 είναι μεγάλο διάστημα. Το ότι ο Magneto έχει ακόμα τις δυνάμεις του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ! (Η σκηνή με το σκάκι στο The Last Stand μας το έλεγε κατάμουτρα).
Τέλος, το 2014 κλείνει με τα The Amazing Spiderman 2 και το X-Men: Days of future past. Στο πρώτο δεν φτάνει το πόσο μας ζόρισε αυτή η ταινία έπρεπε να μας ζορίσει και στην a.c.s. της. Στις a.c.scenes για να είμαστε ακριβείς! Καλά ακούσετε μια κρυμμένη και μια που αναφέρεται σε άλλη ταινία. Έτσι στους πρώτους τίτλους με αυτά τα τρισδιάστατα υποκρύπτεται η παρουσίαση των Sinister Six (υπερκακοί υπό τον Dr. Octapus), των οποίων τον εξοπλισμό βλέπουμε καλύτερα λίγα λεπτά πριν, κατά την κανονική διάρκεια της ταινίας. Και η φανερή a.c.s. δεν έχει καμιά σχέση με τον Spiderman εκτός αν αυτός εμφανιστεί στους X-men! Ναι, πρόκειται για σκηνή από το X-Men Days of future past! Το οποίο X-Men κινήθηκε εντελώς διαφορετικά: Οι a.c.s. της Marvel έχουν την τάση να το παρακάνουν, αλλά αυτή το απογείωσε! Δεν αρκέστηκε σε κάτι απλό: μια απλή νεκρανάσταση, μια επεξήγηση, έναν υπαινιγμό. Αντιθέτως ορμάει με μια υπερπαραγωγή για να μας κάνει να ψάξουμε και να βρούμε πως προμοτάρει τον Apocalypse ως επόμενο εχθρό των X-Men, έναν υπερκακό, που αν δεν διαβάζουμε τα κόμιξ, η μόνη ελπίδα να τον ξέραμε θα ήταν να θυμόμαστε τα παιδικά που βλέπαμε τέλη ’90 αρχές ΄00.