Επικαιρότητα

Αμφισβητώντας τη μοναρχία: για τους 12 διωκόμενους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τον Σεπτέμβριο 2011 μαζί με πολλές άλλες σχολές σε όλη την Ελλάδα ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης εναντιώθηκε στο νόμο Διαμαντοπούλου υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου κάνοντας μια εβδομάδα κατάληψη εν μέσω της εξεταστικής περιόδου. Μετά το τέλος της εξεταστικής και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η ‘προτροπή’ του Υπουργείου Παιδείας προς τα ιδρύματα να δοθεί η εξεταστική κανονικά, οι καθηγητές του Φυσικού την αρνήθηκαν ακόμη και για τους επί πτυχίω. Ο Σύλλογος προσπάθησε να συζητήσει με τον Πρόεδρο του Τμήματος καθώς και με την Επιτροπή Σπουδών αλλά δεν δέχτηκαν να ακούσουν τα αιτήματα μας.

Σε μια προσπάθεια διεκδίκησης όχι μόνο της εξεταστικής, αλλά της ανάγκης μας να έχουμε φωνή αποφασίσαμε να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση Τμήματος μαζί με άλλους συλλόγους του Ηρακλείου. Το αποτέλεσμα εκείνης της ημέρας ήταν 12 φοιτητές μεταξύ των οποίων τα 7 μελή του Δ.Σ. να περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο και να ξεκινήσει εναντίον τους ποινική δίωξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καθηγητές κόβουν την εξεταστική ή το εξάμηνο για παραδειγματισμό και τιμωρία, αυτό ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που δεν περιμέναμε όσοι και όσες βρεθήκαμε εκεί ήταν η αντίδραση τους προς εμάς, ήταν το μένος και η οργή τους που τολμήσαμε να αντιδράσουμε και να αμφισβητήσουμε την απόφαση τους. Ένας Σύλλογος που έχει δώσει όλους τους αγώνες μαζί με το φοιτητικό κίνημα, του είναι αδύνατο να καταφέρει οποιαδήποτε νίκη απέναντι στους καθηγητές του, από την χαμένη εξεταστική λόγω κατάληψης μέχρι την αλλαγή ώρας σε ένα μάθημα. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καλούνται να μάς μάθουν να σκεφτόμαστε και που να μας μεταδώσουν την αγάπη τους για την επιστήμη είναι εκείνοι που με την πρώτη ευκαιρία μας τιμωρούν, μας απαξιώνουν και ειρωνεύονται οποιοδήποτε αίτημά μας.

Η δίκη των 12 φοιτητών ανοίγει πολλά ερωτήματα, για την σχέση φοιτητών-καθηγητών, για τη στάση της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στην αγωνιζόμενη νεολαία, κυρίως όμως ανοίγει ερωτήματα για το μέλλον του συνδικαλισμού και των πολιτικών δικαιωμάτων. Μια απόφαση που πήρε ο Σύλλογος του Φυσικού και άλλοι Σύλλογοι ως αλληλέγγυοι απέναντι στο θράσος και τον αυταρχισμό, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τους συμφοιτητές μας, τα μέλη Δ.Σ. και όλους όσους αγωνίζονται συλλογικά.

Στο πρόσωπο των 12 δικάζεται όλο το φοιτητικό κίνημα και προοπτικά οποιοσδήποτε αποφασίζει συλλογικά να αντιδράσει απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστές τους. Αυτός ο αγώνας πρέπει να δικαιωθεί γιατί το οφείλουμε σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στην αυταρχικότητα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία.

*Η Αφροδίτη Κρητικού είναι μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης
**Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 12 διωκόμενους φοιτητές.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Αφροδίτη Κρητικού