Επικαιρότητα

Back to the Future: drones εναντίων διαδηλωτών

Στα κακά νέα της ημέρας τώρα, το πρώτο ελικόπτερο-drone με σκοπό την καταστολή ταραχών και διαδηλώσεων είναι εδώ και σπέρνει εφιάλτες!

Φέρει περήφανα το όνομα «Skunk», όπως κι ένα παλιότερο, αντίστοιχου σκοπού αλλά πιο ντεμοντέ αισθητικής¹, όχημα των ισραηλίτικων ένοπλων δυνάμεων κι είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα καλούδια.

Συγκεκριμένα, θα μπορεί να εκτοξεύει προς το πλήθος σφαίρες χρώματος και πιπεριού αλλά και πλαστικές σφαίρες, ενώ θα διαθέτει επίσης μεγάφωνα, θερμικές κάμερες και φώτα strobe. Ο χειριστής του «Skunk» θα επιλέγει με τι χρώμα θα σημαδεύει τον εκάστοτε «παραβατικό» διαδηλωτή (π.χ. με κόκκινο αυτόν που κρατάει τη μολότοφ και με μπλε αυτόν που σπάει την τράπεζα) και θα έχει την ευχέρεια να ρίχνει τα σφαιρίδια με ρυθμούς που θα φτάνουν τα 80 ανά δευτερόλεπτο.

Η εταιρεία παραγωγής (DesertWolf) προέρχεται από τη Νότια Αφρική κι έχει ήδη, κατά δήλωσή² της, πουλήσει 25 κομμάτια σε εξορυκτικές επιχειρήσεις της αφρικανικής χώρας, σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, σε αστυνομικές μονάδες εκτός Ν. Αφρικής καθώς και σε διάφορες άλλες μεγάλες βιομηχανίες –φυσικά δεν κατονομάζει κανέναν από τους αγοραστές.

Η είδηση χωρά πλούσιου σχολιασμού, αλλά εμείς θα αρκεστούμε στην κοινότοπη πια διαπίστωση ότι το παρόν μας βάφεται με τα ψυχρά χρώματα του ολοκληρωτισμού και το μέλλον φαντάζει δυστοπικό.

Και κάτι ακόμα, εάν το καλοκαίρι την ώρα που ακούτε χαλαροί-χαλαροί Μάλαμα και Θανάση στη Βαρβάρα (βρίσκεται στη Χαλκιδική), παρατηρήσετε κάτι περίεργο να κινείται στην αέρα, να ανησυχήσετε. Δεν θα είναι επίσκεψη εξωγήινων αλλά επίθεση γήινων.

1)      http://en.wikipedia.org/wiki/Skunk_(weapon)

2)      http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/riot-control-drone-that-shoots-plastic-bullets-with-real-stopping-power-goes-on-sale-9546660.html

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Στέφανος Μπατσής