Επικαιρότητα

Η Σφαγή του Σουρούτς

Στις 20 Ιουλίου 2015, στην επαρχιακή τουρκική πόλη Suruc στην ευρύτερη κοινότητα της Sanliurfa, μερικά μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με το συριακό κράτος και 10 χιλιόμετρα από την ελεύθερη πόλη του Κομπάνι, 12:00 τοπική ώρα, 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 104 τραυματίστηκαν ύστερα από στοχευμένη βομβιστική επίθεση “αυτοκτονίας” την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν την επομένη οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λιβάνου(ISIL). Ο 20χρονος Seyh Abdurrahman Alagoz φέρεται ως ο εκτελέσας την βομβιστική επίθεση, όνομα το οποίο διέρρευσε στα διεθνή μέσα από τα τουρικά M.M.E.

Η επίθεση έγινε μέσα στο πολιτιστικό κέντρο Amara, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδιναν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, τμήμα νέων του σοσιαλιστικού κόμματος Socialist Party of the Oppressed. Τριακόσια μέλη της οργάνωσης είχαν επανδρώσει μια αποστολή ανοικοδόμησης της πόλης του Κομπάνι και το Suruc, μια πόλη με μεγάλο ποσοστό κουρδικού πληθυσμού, ήταν μια στάση προτού περάσουν τα τουρκικά σύνορα. Η επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδιναν μέλη της οργάνωσης επέφερε το θάνατο 32 νέων ανθρώπων που αγωνίζονταν πολιτικά και κοινωνικά μέσα σ' ένα κράτος που έβλεπε και βλέπει αυτές τις οργανώσεις ως κομμουνιστικά προπύργια του χάους και της καταστροφής της τουρκικής παράδοσης. Κατά των οποίων η αποδοκιμασία και εναντίωση του προέδρου της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει επαννειλλημένως με λόγο δημόσιο και ιδιαιτέρως σκληρό.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως πολυάριθμες πολιτικές παρατάξεις και κόμματα εντός της τουρκικής βουλής όπως το Peoples' Democratic Party(HDP) κατηγορούν το κυβερνών κόμμα και τον Πρόεδρο Ερντογάν, ανοιχτά πλέον, για εγκληματική συγκάλυψη της επίθεσης. Πήγες μέσα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας(MIT) έχουν προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα πως το ISIL οργάνωνε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων “αυτοκτονίας” μέσα στα σύνορα του τουρκικού κράτους. “Πρόκειται πρωταρχικώς για μία αποτυχία του τούρκικου συστήματος πληροφοριών” δήλωσε ειδικός αναλυτής εθνικής ασφαλείας, ο καθηγητής Sedat Laciner. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας(MIT) είναι ένας θεσμός που απολαμβάνει προνομίων ανεξαρτησίας και ελλείψεως ελέγχου και παρακολούθησης από το κράτος, με συνέπεια να μην υπόκειται σχεδόν ποτέ σε κυρώσεις.

Εδώ και πολύ καιρό η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι παρέχει υπογείως στήριξη στον ISIL ο οποίος εδώ και μήνες μάχεται την γειτονική συριακή κυβέρνηση - κυβέρνηση την οποία αντιμάχεται και το κυβερνών τουρκικό κόμμα- καθώς και τις αυτόνομες αγωνιστικές κουρδικές ομάδες που μάχονται ανάμεσα στα τουρκικά και στα συριακά σύνορα. Ο Hasan Seseogullari, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος υπέρ των Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας των Κούρδων, δήλωσε πως δεν αποκλείει μια πιο άμεση συμμετοχή της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας στην σφαγή του Suruc. Τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές αρχές έκαναν συγκεκριμένες αναφορές για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις από το ISIL σε περιοχές με έντονο κουρδικό στοιχείο. Αναφορές τις οποίες η κυβέρνηση ωστόσο συνέχισε να αγνοεί.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς εσωτερικών και εξωτερικών της χώρας, με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση, να ερευνήσουν και να αποτρέψουν μελλοντική πιθανή επίθεση κατά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση και τα κόμματα αντίπαλου δέους εντός και εκτός της βουλής απαιτούν απ' την κυβέρνηση να αναλάβει ευθύνη για την βομβιστική επίθεση καθότι η εγκληματική αμέλεια και η συγκάλυψη διαχωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή.

Στον απόηχο αυτής της αιματηρής επίθεσης, που στόχευσε για μια ακόμη φορά σε νέα και γερά άτομα με “ενοχλητικές” για την κυβέρνησή τους αντιλήψεις, θυμόμαστε πως και το 2013 είχαν γίνει βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 14 νέων ανθρώπων στο τουρκικό συριακό σύνορο-πόλη Cilvegozu και στην πόλη Reyhanli στα συριακά σύνορα με 54 νεκρούς. Μετά και από τα τελευταία γεγονότα της βομβιστικής επίθεσης σε τουρκική πόλη, η οποία είναι μάλιστα η πρώτη επίσημη επίθεση κατά του τουρκικού κράτους, η τουρκική κυβέρνηση η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κατηγορηθεί τόσο από το εσωτερικό της όσο και διεθνώς (οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ πολλούς μήνες) πως αποφεύγει να πάρει σαφή θέση κατά του ISIL, φαίνεται πως θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις και να απομακρυνθεί από τις φήμες κρυφής στήριξης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λιβάνου, διαφορετικά η διεθνής κατακραυγή θα είναι ίσως από τα τελευταία προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Μελίνα Ζαχαρία